Ύποπτα εξανθήματα, σπιθουράκια, ερεθισμοί! Ησυχάστε, τις περισσότερες φορές αυτά τα μικροπροβλήματα του νεογέννητου μωρού μας λύνονται εύκολα,  χωρίς να χρειαστεί καν να φέρετε γιατρό! 

Τι σημαίνουν τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας;

Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας δεν εμφανίζονται πάντα με την ίδια μορφή. Αν πάντως η συγκεκριμένη περιοχή του μωρού σας φαίνεται ερεθισμένη και κόκκινη είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτό. Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι ήπιας μορφής και περιορισμένα: μερικές κόκκινες κηλίδες σε μια μικρή περιοχή – ή πιο έντονα και εκτεταμένα, με κόκκινα οιδήματα που εξαπλώνονται στην κοιλιά και στους μηρούς του μωρού σας. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Η αντιμετώπιση των εξανθημάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των βρεφών, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε, όπως μια νέα τροφή που δοκίμασε ή ακόμα και από τα ούρα του. Πιθανόν μάλιστα να οφείλονται στην υγρασία μια που ακόμη  και οι πιο απορροφητικές πάνες αφήνουν μια υγρασία στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Τα εξανθήματα αυτά μπορεί επίσης να  είναι αποτέλεσμα των ειδικών αρωματικών ουσιών που περιέχονται στο αφρόλουτρο, τη λοσιόν ή το ταλκ που χρησιμοποιείτε. Επίσης συχνά τα μωρά να παρουσιάζουν τέτοιου είδους εξανθήματα όταν αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές ή όταν δοκιμάζουν μια καινούργια τροφή. Πώς να τα αντιμετωπίσετε: Για να αντιμετωπίσετε τα εξανθήματα αυτά κρατήστε το μωρό σας καθαρό και στεγνό, αλλάζοντας την πάνα του συχνά. Επιλέξτε για τις νυχτερινές ώρες μία πάνα πιο απορροφητική. Όταν ο καιρός το επιτρέπει αφήστε το μωρό σας χωρίς πάνα χωρίς πάνα. Η έκθεση στον αέρα θα επιταχύνει την επούλωση.

Γιατί έχει τόσα σπιθουράκια;

Η νεογνική ακμή είναι συνηθισμένη στα νεογέννητα μωρά και φυσικά τα αίτιά της δεν έχουνε καμία σχέση με αυτά της εφηβικής ακμής, ενώ δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με την βρεφική ακμή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 20% των νεογέννητων εμφανίζουν νεογνική ακμή μετά τρεις ή τέσσερις εβδομάδες από τη γέννησή τους, κάποιες φορές μάλιστα και αμέσως μετά τον τοκετό. Συνήθως η νεογνική ακμή εξαφανίζεται μετά τους πρώτους τέσσερις ή το αργότερα έξι μήνες ζωής του μωρού και γενικά πρόκειται για κάτι ακίνδυνο. Η ακμή των μωρών συνήθως οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας και μπορεί να παρουσιαστεί στα μάγουλα, το μέτωπο και το πιγούνι. Κάποιες φορές κάνει την εμφάνισή της και στην πλάτη του βρέφους. Πώς να τα αντιμετωπίσετε: Προσπαθήστε να κρατάτε την περιοχή όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα καθαρή και στεγνή. Ιδιαίτερα αν είναι στα μάγουλα και το πιγούνι, όπου με τα σάλια τους τα μωρά πολλές φορές επιμηκύνουν την παραμονή της. Φροντίστε να πλένετε τα δικά του –αλλά και τα δικά σας-ρούχα με κατάλληλα απορρυπαντικά για βρέφη. Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ζέστη γύρω από το μωρό μπορεί να προκαλέσει έξαρση και επέκταση της ακμής. Έτσι, αποφύγετε να ιδρώνει το μωρό και να είναι κοντά σε μεγάλες εστίες ζέστης Με την συνεργασία της Εύης Τσάτη (πλαστικός χειρουργός, δρ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ph.D. Ebopras, Aesthetic and Reconstructive Surgery)