Τo πάρκo είναι για το μικρό σας παράδεισος.  Εδώ αισθάνεται ελεύθερο, όχι μόνο να παίξει, αλλά να κάνει τις εξερευνήσεις του, να αγγίξει και να γευτεί τα πάντα.
Υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βολτούλα στο πάρκο;  Για το μικρό σας σίγουρα όχι. Άλλωστε ο χώρος προσφέρεται για τις αγαπημένες του εξερευνήσεις.  Όσο για εσάς, μη  χαλαρώνετε την προσοχή σας. Ας δούμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές του πάρκου.

Τα αποτσίγαρα

Εάν το παιδί βάλει στο στόμα μόνο τη γόπα ή φάει τη στάχτη, δεν θα συμβεί τίποτα.  Τοξικός είναι μόνο ο καπνός. Δύσκολα, όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν έχει καταπιεί και καπνό.  Η ποσότητα που περιέχεται σε ένα εκατοστό τσιγάρου είναι επικίνδυνη και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο νοσοκομείο σε περίπτωση κατάποσης.

Το χώμα, τα χαλίκια, η άμμος

Δεν είναι τοξικά αλλά μπορούν να προκαλέσουν εμετό, πονόκοιλο ή γαστρεντερίτιδα αν το παιδί τα καταπιεί.  Επιπλέον, στο χώμα υπάρχουν μικρόβια και παράσιτα που προκαλούν λοιμώξεις του εντέρου, όπως π.χ. οι οξύουροι.  Τρώγοντας χώμα το μικρό, μπορεί να φάει μαζί του και τα αυγά τους που μεταφέρονται στο έντερο και προκαλούν κνησμό στον πρωκτό και εκνευρισμό. Εάν έχει φάει χώμα και εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα, ελέγξτε τα κακά του.  Οι οξύουροι διακρίνονται εύκολα γιατί μοιάζουν με άσπρες κλωστούλες. Η θεραπεία είναι εύκολη και γρήγορη. Συνήθως αρκεί μια δόση αντιπαρασιτικού φαρμάκου που θα χορηγήσει ο παιδίατρος σας.

Τα περιττώματα των σκύλων

Εάν το μικρό αγγίξει τα περιττώματα του σκύλου και φέρει τα χέρια στο στόμα, δεν θα πάθει τίποτα εάν ο σκύλος είναι υγιής.  Μπορεί όμως στα κόπρανα να υπάρχει το βακτήριο της σαρμονέλας που προκαλεί έντονη διάρροια με βλέννα.  Πολύ σπάνια, αλλά και πιο σοβαρή από την σαρμονέλα είναι μια λοίμωξη, η ασκαριδίαση  που προκαλείται από ένα παράσιτο, την ασκαρίδα (toxocana canis) που βρίσκεται επίσης στα κόπρανα των σκύλων.  Μπορεί αν προκαλέσει υψηλό πυρετό, κνίδωση, άσθμα, και σπασμούς. Ένα το παιδί εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ενημερώστε οπωσδήποτε τον παιδίατρο ότι έχει πιάσει κάποια κόμπαρανα ζώου.  
Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι κοινά περιστατικά.  Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να αφήνετε το μικρό να παίζει στο πάρκο.  Εάν ωστόσο φέρνει πάντα τα βρώμικα χεράκια στο στόμα, να έχετε μαζί σας απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια για να τα καθαρίζετε συχνά.  Και κυρίως όταν γυρίσετε  στο σπίτι, αφού πλύνετε να χεράκια του, μην αμελήσετε να του καθαρίσετε τα νύχια με ένα βουρτσάκι.
Με την συνεργασία της κας Λωρέττας Θωμαΐδου (Αναπλ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής-  Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)