Ο καιρός έχει γίνει καλοκαιρινός για τα καλά και έχουν αρχίσει δειλά δειλά οι πρώτες εξορμήσεις στη θάλασσα. Φορτώνεστε με παιχνίδια, αντηλιακά, μπρατσάκια, κουβαδάκια και την καλύτερή σας διάθεση, αλλά η θάλασσα κρύβει και κινδύνους που μπορεί να γίνουν απρόβλεπτοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε εάν είστε προετοιμασμένοι. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα ή κινδυνεύσει από κύμα, μπορείτε να του παράσχετε τις πρώτες βοήθειες με ψυχραιμία. Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το ανάσκελα, ανασηκώστε το πιγούνι του και πιέστε ελαφρά το μέτωπο προς τα κάτω. Βάλτε κοντά στη μύτη και το στόμα του το πρόσωπό σας για να δείτε αν αναπνέει. Εάν αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι και περιμένετε να συνέλθει. Εν τω μεταξύ, καλέστε αμέσως βοήθεια. 

 Αν το παιδί δεν αναπνέει, κάντε του τεχνητή αναπνοή ως εξής:

·         Aν το παιδί είναι έως 1 έτους, όσο θα δίνετε τις αναπνοές, φροντίστε να καλύπτετε με το στόμα σας τόσο τη μύτη όσο και το στόμα του, αλλά για κανένα λόγο μην ασκήσετε μεγάλη πίεση. 

·         Γονατίστε πλάι στο παιδί και εισπνεύστε βαθιά. 

·         Mε τα δάχτυλά σας, σφραγίστε τα ρουθούνια του, κλείστε τα χείλη του με τα δικά σας και χωρίς να βάλετε ιδιαίτερη δύναμη, φυσήξτε μέσα στο στόμα του δύο φορές. 

·         Tαυτόχρονα, και ενώ του αφήνετε χώρο για να αποβάλλει τον αέρα, παρακολουθήστε αν φουσκώνει το στέρνο του.

·         Eπαναλάβετε τη διαδικασία, ακόμη κι αν διαπιστώσετε πως το στέρνο του ανασηκώνεται μετά από κάθε σας προσπάθεια. 

·         Συνεχίστε, έως ότου αρχίσει να αναπνέει κανονικά μόνο του ή μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια. Πρέπει να ξέρετε πως ο φυσιολογικός ρυθμός της αναπνοής, τον οποίο θέλετε να αποκαταστήσετε, είναι μία αναπνοή κάθε 3 δευτερόλεπτα. 

Aν το παιδί είναι μεγαλύτερο, εφαρμόζετε τις οδηγίες που αφορούν τους ενηλίκους:

·         Κλείστε τη μύτη του, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και διατηρώντας την ανύψωση του πηγουνιού του, σφραγίστε τα χείλη σας γύρω από τα χείλη του παιδιού. Φυσήξτε σταθερά στο στόμα του. Επαναλάβετε ακόμη μία φορά. Οι εμφυσήσεις θα πρέπει να είναι αργές.

·         Ελέγξτε αν υπάρχει αναπνοή και σφυγμός για 10 δευτερόλεπτα. Αν υπάρχει σφυγμός, συνεχίστε με 10 έως 12 εμφυσήσεις το λεπτό.

·         Αν δεν υπάρχει σφυγμός, αρχίστε θωρακικές συμπιέσεις, με συχνότητα 100 το λεπτό.

Οι θωρακικές συμπιέσεις γίνονται ως εξής:

·         Βάλτε την παλάμη σας πάνω στο σημείο που το πλευρά ενώνονται με το στέρνο (στην ευθεία του στήθους). Τοποθετήστε από πάνω και την άλλη παλάμη και πλέξτε τα δάχτυλά σας τεντωμένα.

·         Χρησιμοποιείστε το βάρος του σώματός σας για να πιέσετε τον θώρακα. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τεντωμένα και οι αγκώνες να μην λυγίζουν. Οι ώμοι πρέπει να βρίσκονται πάνω από το σημείο της πίεσης.

·         Κάντε 30 μαλάξεις μετρώντας «και ένα, και δύο, και τρία…» και στη συνέχεια δύο τεχνητές αναπνοές.

·         Στη διάρκεια ενός λεπτού επαναλάβετε τη διαδικασία 3 φορές. Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου συνέλθει το παιδί ή έρθει βοήθεια.