Πολλά βρέφη έχουν συνέχεια λόξιγκα προκαλώντας ανησυχία στους νέους γονείς που αναρωτιούνται αν είναι φυσιολογικό και αν αυτό σημαίνει ότι η υγεία του παιδιού είναι εύρυθμη. H απάντηση είναι ότι ο συχνός λόξιγκας είναι πολύ κοινός και φυσιολογικός σε μωρά κάτω του ενός έτους.

Για την ακρίβεια, ξεκινά από τη μήτρα της μαμάς, γεγονός που και πάλι τρομάζει τις εγκύους γιατί φοβούνται ότι έχει να κάνει με την αναπνοή τους. Αλλά το αίτιο του λόξιγκα είναι οι αιφνίδιες συσπάσεις του διαφράγματος που προκαλούνται από μυϊκή διέγερση.

Από την άλλη, οι βρεφικοί λόξιγκες προκαλούνται από το φαγητό (θηλασμός, βρεφικό γάλα ή άλλες τροφές). Όταν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να σταματήσετε το τάισμα και να τρίψετε ή να χτυπήσετε πολύ απαλά την πλατούλα του μωρού μέχρι να περάσει και να μπορεί να συνεχίσει κανονικά να τρώει.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες, κάθε φορά που τελειώνει ένα γεύμα, βάλτε το να κάθεται κανονικά στην καρέκλα με την πλάτη πίσω για 20 λεπτά.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανησυχητικό, εκτός αν διακόπτει καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Άλλος ένας λόγος ανησυχίας είναι αν συνδυάζεται με φτύσιμο και σάλια, με πολύ βήχα ή αν γκρινιάζει και κλαίει πολύ. Μετά το πρώτο έτος, αν ο λόξιγκας είναι ανεξέλεγκτος και συμβαίνει συχνά, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο και να τον συμβουλευτείτε για το αν όλα βαίνουν καλώς.

Μην δοκιμάσετε γιατροσόφια ή περίεργα πράγματα, όπως το να το τρομάξετε ή να του πιάσετε τη γλώσσα. Δεν βοηθά σε κάτι και συνήθως είναι μία κατάσταση που ελαττώνεται με το πέρασμα των μηνών μέχρι να φτάσει στο σημείο να συμβαίνει πολύ σπάνια.