Το παθητικό κάπνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα μωρά. Η μόνη λύση για να μην κινδυνεύσει το παιδί από το κάπνισμα είναι να το απαγορεύσετε αυστηρά μέσα στους χώρους του σπιτιού. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας ή και εσείς ή ίδια δεν είστε έτοιμη να κόψετε αυτήν την κακή συνήθεια, φροντίστε να βγαίνετε εκτός σπιτιού και να μην καπνίζετε κοντά σε ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε πάντα ρούχα αν παίρνετε το μωρό αγκαλιά και έχετε καπνίσει προηγουμένως. Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες που πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους κανόνες του σπιτιού σας.

Αν έχει ήδη περάσει καπνός στους χώρους του σπιτιού σας, χρησιμοποιήστε ειδικά φίλτρα στην ηλεκτρική σκούπα και στον εξαερισμό του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, αποδεδειγμένα, το μόνο που λειτουργεί είναι να εγκαταλείψετε οριστικά το κάπνισμα και να κάνετε καλό στο μωρό σας αλλά, πρωτίστως, στον ίδιο σας τον εαυτό.

Πώς θα τα καταφέρετε; Υπάρχουν μερικά έξυπνα τρικς για να τα καταφέρετε και η έλευση του μωρού στο σπίτι θα σας διευκολύνει. Βάλτε μία φωτογραφία του μωρού στο πακέτο τω τσιγάρων για να σας υπενθυμίζει τι πάτε να κάνετε. Βρείτε ένα γκρουπ από ανθρώπους που προσπαθούν να το κόψουν και μοιραστείτε τη δυσκολία σας. Αν είναι γονείς, ακόμα καλύτερα. Συζητήστε το με το σύντροφό σας και προσπαθήστε μαζί. Ζητήστε του να σας υποστηρίξει, σε περίπτωση που εκείνος δεν καπνίζει. Μην εγκαταλείπετε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη προσπάθεια. Θέλει χρόνο, επιμονή και υπομονή.