βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

12 λόγοι που κλαίνε τα μωρά

Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
 12 λόγοι που κλαίνε τα μωρά
Το θηλάσατε, το βάλατε να ρευτεί, του αλλάξατε πάνα, τι συμβαίνει λοιπόν και κλαίει; Εμείς σας παραθέτουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα μωρά κλαίνε και κάποια τρικ για να σταματήσετε το κλάμα τους.  

Στην αρχή για όλους το κλάμα ενός νεογέννητου μας μοιάζει απλώς με ... κλάμα. Κι όμως είτε πεινάει, είτε νιώθει  υπερδιέγερση, θυμό, φόβο, πόνο, η αλήθεια είναι πως όταν ένα μωρό κλαίει προσπαθεί να μας πει κάτι. Όταν ένα βρέφος δεν κλαίει, μπορούμε να υποθέσουμε πως νιώθει ευχαριστημένο. Όταν όμως είναι δυσαρεστημένο ο μόνος τρόπος που για να διεκδικήσει και να πάρει αυτό που χρειάζεται, είναι το κλάμα.

1. Θέλει παρέα
Τα μωρά κλαίνε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η πλήξη και η μοναξιά μπορούν να κάνουν ένα μωρό να αισθάνεται το ίδιο άσχημα, όσο και η πείνα η οι πόνοι από αέρια. Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι ένα απλό σύστημα που λειτουργεί σαν συναγερμός: όταν κάτι δεν πάει καλά, κινητοποιείται και συνεχίζει μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. Ο διάσημος παιδίατρος William Sears, στο βιβλίο του Nighttime Parenting, αναφέρει πως όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού τους, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, και η εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροφή του. Όταν ανταποκρίνονται του δίνουν να καταλάβει ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια τους.

2. Πεινάει
Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό πεινάει είναι η ανησυχία, ο θόρυβος αλλάς και το ότι πλησιάζει το στήθος σας. Το γάλα δε θα σταματήσει αμέσως το κλάμα του, αλλά σίγουρα θα το απαλύνει.

3. Θέλει καινούρια πάνα
Μερικά μωρά σας «ενημερώνουν» αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα. Άλλα πάλι δεν ενοχλούνται όταν είναι λερωμένα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί και απλό να διορθωθεί.

4. Ζεσταίνεται ή κρυώνει
Όταν το μωρό κρυώνει (όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα), θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας. Όταν πάλι ζεσταίνεται, πάλι θα δείξει τη δυσφορία του αλλά με λιγότερο έντονο κλάμα.

5. Θέλει αγκαλιά
Τα μωρά θέλουν να τα παίρνετε αγκαλιά. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τη φωνή τους, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς τους. Αφού λοιπόν φάνε, ρευτούν και αλλαχθούν, θέλουν την αγκαλιά σας. Κάποια απαιτούν πολλή προσοχή, ενώ άλλα μπορούν να περάσουν αρκετή ώρα στο καρεκλάκι τους. Αν στο μωρό σας αρέσει η προσοχή, σηκώστε το, βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κρατήστε το κοντά σας.

6. Θέλει να ρευτεί
Ορισμένα μωρά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ρευτούν. Κάποια μωρά ρεύονται αμέσως μόλις τελειώσουν το γεύμα τους, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας κλαίει επειδή έχει αέρα στο στομάχι του, ένας τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και να του τρίψετε την πλάτη.

7. Έχει κολικούς
Ο Δόκτωρ Sears γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας υποφέρει από κολικούς, τότε μάλλον δεν έχει κολικούς. Τα μωρά με κολικούς δείχνουν έντονα ότι πραγματικά υποφέρουν». Συνήθως όταν υποφέρει από κολικούς σηκώνει τα πόδια του προς το στομάχι του, σφίγγει τις γροθιές του και το πρόσωπό του έχει μια έκφραση πόνου και αγωνίας, ενώ ξεφωνίζει σε ψηλούς τόνους. Οι κολικοί προκύπτουν το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και μπορεί να κρατήσουν από λίγα λεπτά μέχρι και πολλές ώρες. Είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του μωρού που έχει κολικούς γιατί με το κλάμα του το μωρό καταπίνει αρκετό αέρα, πράγμα που το κάνει να αισθάνεται ακόμα χειρότερα και να είναι ακόμα πιο δύσκολο για σας να το ηρεμήσετε.

8. Είναι κουρασμένο
Στα μωρά αρέσει η προσοχή, από την άλλη όμως μπορούν εύκολα να κουραστούν και να καταρρεύσουν. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν (τα φώτα, το θόρυβο), και ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να τα κουράζει. Το κλάμα λοιπόν είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «έχω βαρεθεί».

9. Δε νιώθει καλά
Αν μόλις έχετε ταΐσει το μωρό σας και έχετε ελέγξει ότι είναι άνετο, ελέγξτε τη θερμοκρασία του για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να είναι διαφορετικό από το κλάμα απογοήτευσης ή πείνας.

10. Είναι ερεθισμένo από την πάνα
Επειδή τα μωρά περιβάλλονται από νερό πριν τη γέννηση τους, τα περισσότερα δεν κλαίνε όταν έχουν βρεγμένη πάνα, συχνά όμως κλαίνε όταν έχουν συγκαεί. Σε αυτήν την περίπτωση  η συχνή αλλαγή πάνας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κάθε είδους ερεθισμό και σύγκαμα. Αν συνεχίσει να έχει ερεθισμούς, αλλάξτε του πάνα.

11. Κάτι το τρόμαξε 

12. Έχει πιαστεί και χρειάζεται να του αλλάξουμε θέση, να το κουνήσουμε ή να το βγάλουμε βόλτα


Συμβουλές έκτακτης ανάγκης

Όταν έχετε τσεκάρει όλα τα παραπάνω αλλά εκείνο συνεχίζει να κλαίει, από ανεξήγητη γκρίνια μπορείτε να επιχειρήσετε κάποια δοκιμασμένα τρικ.

Αφήστε το να ακούσει το ρυθμό

Στα μωρά αρέσει ο ρυθμός, μια που έχουν συνηθίσει να ακούνε τον ήχο της καρδιάς σας. Δοκιμάστε να του βάλετε λίγη απαλή μουσική, να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα ή ακόμα και να το βάλετε να ακούσει το ρυθμικό ήχο ενός παιχνιδιού.

Βάλτε τo σε κίνηση
Το ριλάξ, ή το πορτμπεμπέ είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικά για κάποια μωρά, όπως επίσης και  μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.

Κάντε του μασάζ
Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα αγγίζουν, έτσι ένα μασάζ μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για να το ηρεμήσετε. Δε χρειάζεται να είστε ειδικός. Οι  απαλές και αργές κινήσεις, θα το ανακουφίσουν σίγουρα. Επίσης, δοκιμάστε να τρίψετε την πλάτη ή την κοιλιά του. Αυτό θα βοηθήσει επίσης αν έχει αέρια από κολικούς.

Αφήστε το να πιπιλίσει κάτι
Ακόμα και όταν δεν πεινάει, το πιπίλισμα μπορεί να σταθεροποιήσει τους κτύπους της καρδιάς ενός βρέφους, να χαλαρώσει το στομάχι του και να ηρεμήσει τα άκρα του. Δώστε του την πιπίλα του και αφήστε το να χαλαρώσει.Κολικοί: ανακουφίστε το μωρό σας με βελονισμό
Βελονισμό προτείνουν σουηδοί επιστήμονες κατά των βρεφικών κολικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δύο συνεδρίες την εβδομάδα αρκούν για την ανα...
Πώς κλαίνε τα μωρά σε όλον τον πλανήτη;
Τα μωρά στη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα νεογνά από την Κίνα,το Καμερούν και τη Γαλλία, υποστηρίζει η καθηγήτρια γλωσσολ...
Οι καταπληκτικές ικανότητες που έχουν τα βρέφη!
Τα μωρά γεννιούνται με εκπληκτικές ικανότητες, παρόλο που πολλές φορές νομίζουμε ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν πολλά πράγματα, επειδή μοιάζ...
Ποια μωρά κλαίνε περισσότερο; Τα αγόρια ή τα κορίτσια;
 Απ’ όλα τα μωρά στις αίθουσες νεογνών αυτά που κλαίνε περισσότερο, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, είναι τα αγόρια και μάλιστα σε ...
Εσείς κοιμίζετε σωστά το μωρό σας;
Ο ύπνος του μωρού, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς, γιατί ο καλός ύπνος του μωρού, συνεπάγεται και περισσότερη ηρεμία για όλη&nb...
Είναι φυσιολογικό για το μωρό να κλαίει συνέχεια;
Αν είστε νέα μαμά και αναρωτιέστε πόσο φυσιολογικό είναι για το μωρό σας να κλαίει όλη την ώρα, η απάντηση είναι καθησυχαστική. Δεδομένου ότ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     26
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus