Συχνά εμείς οι μαμάδες, δοκιμάζουμε την κρέμα ή την φρουτόκρεμα του μωρού μας για να βεβαιωθούμε αν είναι καυτή ή νόστιμη. Αυτός, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο… πιο σίγουρος τρόπος μετάδοσης της τερηδόνας, της πιο συνηθισμένης πάθησης των νεογιλών δοντιών, από εμάς τους γονείς, στο παιδί μας. Μολονότι λοιπόν, μονίμως κατηγορούνται για την εμφάνισή της καραμέλες και ζάχαρη, η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια τα οποία προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα εναπομείναντα μόρια των φαγητών. Ένα από τα υποπροϊόντα που παράγουν είναι οξύ, το οποίο καταστρέφει τα δόντια. Όπως λοιπόν ένας ιός κρυολογήματος περνάει από τον έναν άνθρωπο στον διπλανό του, έτσι μπορούν να μεταδοθούν και αυτά τα βακτήρια. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, στον οποίο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από αυτόν απ’ όσους τα φροντίζουν – λ.χ. «όταν η μητέρα δοκιμάζει το φαγητό του μωρού της για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ ζεστό», εξηγεί η οδοντίατρος δρ Μάργκαρετ Μίτσελ από το Σικάγο. Προσοχή λοιπόν: Δοκιμάζουμε το φαγητό του μωρού, αλλά πάντα με διαφορετικό κουταλάκι!