Τι προκαλεί τον κοκκύτη, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου και πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία του μωρού; Μετά την «επανεμφάνιση» της ιλαράς, μια ακόμη «ξεχασμένη» λοιμώδης παιδική ασθένεια ενέσκηψε στη χώρα μας, ο κοκκύτης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ο κοκκύτης είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού, που προκαλείται από το βακτήριο αιμόφιλος του κοκκύτη. Μεταδίδεται με τον βήχα και το φτάρνισμα ή με την άμεση επαφή με αναπνευστικά εκκρίματα του πάσχοντος. Κάθε χρόνο καταγράφονται 50 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο και 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του. Ο μικροοργανισμός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σ` ολόκληρο τον οργανισμό. Τα παιδιά και γενικά οι άνθρωποι μολύνονται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν μιλά, βήχει ή φταρνίζεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη

Τα πρώτα συμπτώματα δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα. Παρουσιάζει δηλαδή, βήχα, ελαφρό πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του. Τα πιο πάνω συμπτώματα διαρκούν 1-2 βδομάδες και στην συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Επίσης ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Παροξυσμικά επεισόδια βήχα θα παρουσιάζει αρκετά το παιδί μέχρι που να μπορέσει να αποβάλλει κάποιο κομμάτι βλέννας. Πολλές φορές το επεισόδιο του παροξυσμικού βήχα ακολουθείται από εμετό. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-4 βδομάδες και σταδιακά το παιδί αρχίζει να αναρρώνει.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

Πνευμονία, είναι η συχνότερη επιπλοκή και μπορεί να οφείλεται στον ίδιο μικροοργανισμό που προκάλεσε τον κοκκύτη ή σε ένα καινούριο μικροοργανισμό. Εμφάνιση σπασμών. Αιμορραγίες από την μύτη ή ακόμη και αιμορραγίες στον ίδιο τον εγκέφαλο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον μικροοργανισμό είναι συνήθως 7-14 μέρες . Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί Ο άρρωστος μεταδίδει τον μικροοργανισμό μόλις αρχίσει ο παροξυσμικός βήχας μέχρι και 3 βδομάδες μετά. Ο μικροοργανισμός αυτός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 80-100% να μολυνθούν. Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από τον κοκκύτη; Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 2 μηνών. Σήμερα κυκλοφορεί το λεγόμενο ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη το οποίο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ελάχιστες επιπλοκές.