Προετοιμασία: 10ʹ Μαγείρεμα: 30ʹ Υλικά για 4 άτομα
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου
- 2 κ.σ. + 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κουρκουμά (τούρμερικ)
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλους κύβους
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 3 ντομάτες, σε κυβάκια
- 1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, χοντροκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε τα φιλέτα του ψαριού με το αλατοπίπερο και τον κουρκουμά.
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, όχι περισσότερο από 6 σε σύνολο λεπτά.
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μαζί με τα κρεμμύδια και το κύμινο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 25 λεπτά.
- Βάζουμε το ψάρι πάνω στις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και σερβίρουμε.
Tips
- Αν προτιμάμε, αντικαθιστούμε τον μπακαλιάρο με γλώσσα, πέρκα ή οποιοδήποτε άλλο φιλεταρισμένο ψάρι. Ταιριάζουν πολύ και τα καλαμαράκια.
- Την επομένη το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο.
- Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση λαχανικών, προσθέτουμε και 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια.