1. Επιλέξτε τα ρουχαλάκια που θα του φορέσετε σε σχέση με την εποχή και τη θερμοκρασία. Τα μωρά συνήθως φοράνε ένα εσώρουχο που κλείνει με κόπιτσες κάτω από την πάνα, για να τη συγκρατεί στη θέση της. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αυτό είναι και το μόνο που χρειάζεται να φοράνε. Τον υπόλοιπο χρόνο θα πρέπει από πάνω να του βάζετε κάτι ακόμα για να παραμένει ζεστό. Φροντίστε τα ρούχα του να είναι όλα φρεσκοπλυμένα πριν τα φορέσει για πρώτη φορά. Το πλύσιμο με ειδικό βρεφικό απορρυπαντικό μαλακώνει τις ίνες, που διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα του, και απομακρύνει τυχόν κατάλοιπα από χημικές ουσίες που έχουν παραμείνει στο ύφασμα από τη διαδικασία παραγωγής του ρούχου.
2. Συγκεντρώστε όλα τα ρούχα που θα του φορέσετε στο σημείο όπου θα φέρετε το μωρό για να το ντύσετε. Μην ξεχάσετε το εσώρουχο, μια καινούργια πάνα και όλα όσα χρειάζεστε για να το καθαρίσετε αφού αφαιρέσετε την πάνα του (μωρομάντιλα, κρέμα για ερεθισμούς κ.λπ.). Όλα τα πράγματα θα πρέπει να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθείτε από το μωρό.
3. Φροντίστε το δωμάτιο όπου θα ντύσετε το μωρό να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Εάν είναι πολύ κρύο, είναι πιθανό το μωρό να έχει έναν επιπλέον λόγο να δυσανασχετήσει όταν του αφαιρέσετε τα ρούχα που φοράει για να του βάλετε καθαρά. Γι’ αυτό, πριν το γδύσετε, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι καλή (ιδανικά θα πρέπει να είναι στους 18°C). Για να διαπιστώσετε πόσο ζεστά ή κρύα νιώθει, αγγίξτε την κοιλίτσα του.
4. Ξαπλώστε απαλά το μωρό σε μεγάλη άνετη επιφάνεια, όπως σ’ ένα κρεβάτι ή στην αλλαξιέρα. Προτιμήστε αυτή η επιφάνεια να είναι σχετικά ψηλά για να μη χρειάζεται να σκύβετε και επιβαρύνετε τη μέση σας, αλλά μην αφήσετε το μωρό μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο -ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αρχίσει να στρίβει ή να κάνει έντονες κινήσεις, ακόμα κι αν γεννήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες.
5. Ξεκινήστε να το ντύνετε με απαλές, χαλαρές κινήσεις, στηρίζοντας τον αυχένα του για να περάσετε το κεφαλάκι του μέσα από τη λαιμόκοψη και καθοδηγώντας τα χέρια του μέσα από τα μανίκια και τα πόδια του στα μπατζάκια. Προς το παρόν, το μωρό δεν μπορεί να σας βοηθήσει, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε όλη τη δουλειά μόνη σας. Και, μολονότι δεν πρόκειται να «σπάσει», όσο εύθραυστο κι αν σας φαίνεται, αποφύγετε τις απότομες βίαιες κινήσεις που μπορεί να το ταράξουν και να μετατρέψουν το καθημερινό του ντύσιμο σε μια στρεσογόνα διαδικασία.