Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που θα σας μάθει να χαλαρώνετε και να αναπνέετε σωστά, ώστε να εξασφαλίσετε ένα λιγότερο επώδυνο τοκετό. Θα γίνει σύμβουλος και φίλη σας. Θα ακούει πρόθυμα τις εκμυστηρεύσεις και τις αγωνίες σας, θα αποκρίνεται στα ερωτηματικά σας, θα διώξει τις φοβίες σας, θα σας καθησυχάζει και, όποτε χρειάζεται, θα σας τονώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή σας. Ακόμα θα σας ενημερώσει για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταβολές που συνοδεύουν τις βιολογικές αλλαγές της εγκυμοσύνης, ενώ συγχρόνως θα σας διδάξει τεχνικές ανακούφισης, ασκήσεις, αναπνοές, τρόπους χαλάρωσης και μασάζ, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας επιστρατεύοντας τις εσωτερικές σας δυνάμεις. Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και τη μαία δεν θα περιοριστεί μόνο στα μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, τα οποία θα αρχίσετε να παρακολουθείτε, συχνά με το σύντροφό σας κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σας, αλλά και στην παρουσία της την ώρα της γέννας. Θα σας μυήσει στη μαγεία της κύησης, θα σταθεί δίπλα σας την δύσκολη ώρα του τοκετού αλλά και μετά. Είναι εκείνη που θα σας καθοδηγήσει τις πρώτες μέρες με το μωρό και φυσικά το πιο κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο για να σας μάθει την τεχνική και την πρακτική εφαρμογή του μητρικού θηλασμού. Η μαία είναι η επιστήμων επαγγελματίας υγείας η οποία θα σας προετοιμάσει για την εγκυμοσύνη σας, τον τοκετό, τον μητρικό θηλασμό και στο τέλος για την λοχεία σας. Θα είναι δίπλα σας όποτε την χρειαστείτε, από την αρχή της εγκυμοσύνη σας, καθώς επίσης και από την πρώτη στιγμή που θα πάτε στο μαιευτήριο για να διαχειριστεί μαζί με τον γιατρό σας την έκβαση του τοκετού και να σας κατευθύνει, στηρίζοντάς σας επιστημονικά και ψυχοσυναισθηματικά. Θα εκπαιδεύσει, επίσης, και το σύντροφό σας στο ρόλο του γονιού και θα τον ενθαρρύνει όχι μόνο να συμμετάσχει ενεργά στη γέννηση του παιδιού σας, αλλά και αργότερα στην καθημερινή του φροντίδα. Με καθημερινές επισκέψεις στο μαιευτήριο, σας διδάσκει τα μυστικά για ένα πετυχημένο μητρικό θηλασμό, επιλύνοντας τυχόν προβλήματα και απορίες σας. Μετά την έξοδό σας από το μαιευτήριο, αν νιώθετε την ανάγκη, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά της για θέματα που μπορεί να σας απασχολήσουν τις πρώτες μέρες στο σπίτι.
Τι θα πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω μαία;
Να έχει αποφοιτήσει από σχολή Μαιευτικής (υπάρχουν τέτοια τμήματα στα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Δυτ. Μακεδονίας), να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής, να έχει υπομονή και αυτοέλεγχο και να έχει επιλέξει το επάγγελμα από αγάπη. Επίσης, να έχει επιστημονική κατάρτιση και να παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης. Πολλές είναι οι μαίες που έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα και είναι κάτοχοι διδακτορικού.
Είμαι υποχρεωμένη να επιλέξω τη μαία του μαιευτήρα μου, και αν όχι, πού μπορώ να απευθυνθώ για να βρω μία;
Πρέπει να γνωρίζετε πως η μαία και ο μαιευτήρας συνεργάζονται ως ομάδα, με σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε κάποια που θα σας συστήσει εκείνος και ενδεχομένως να τη συναντάτε στο ιατρείο του στα προγραμματισμένα ραντεβού σας. Καλό θα ήταν λοιπόν, πρώτα να την γνωρίσετε και αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί της, ή εάν έχετε ήδη μαία από προηγούμενο τοκετό, συζητήστε το με τον μαιευτήρα σας. Μια άλλη επιλογή είναι να βρείτε μία μαία που συνεργάζεται με το μαιευτήριο όπου πρόκειται να γεννήσετε ή να επικοινωνήσετε με κάποια που σας σύστησε κάποια φίλη. Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μη κερδοσκοπικά σωματεία που ασχολούνται με τη φροντίδα της μητρότητας ή σε δημόσια μαιευτήρια ή νοσοκομεία που πραγματοποιούν «μαθήματα προετοιμασίας για τοκετό και γονεϊκότητα. Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε και να συνεργαστείτε με μαίες αυτών των φορέων.
Από ποιο μήνα της εγκυμοσύνης μου πρέπει να αρχίσω να τη συναντώ;
Όσο νωρίτερα αρχίσετε να συνεργάζεστε με τη μαία τόσο πιο δυνατή σχέση θα έχετε δημιουργήσει μέχρι τη στιγμή του τοκετού -και τόσο περισσότερες απορίες σας θα έχετε λύσει. Συνήθως οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες.
Τι θα πρέπει θα γνωρίζει για μένα;
Εκτός από την προσωπική επικοινωνία και τη λήψη πλήρους ιστορικού, θα ανιχνεύσει ακόμα την προσωπικότητα και τις ατομικές σας ανάγκες για ενημέρωση και προετοιμασία. Θα πραγματοποιεί τον μηνιαίο τακτικό έλεγχο της εγκυμοσύνης σας και θα γνωρίσει το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον σας με σκοπό να το ενημερώσει, κι αυτό ούτως ώστε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο υποστήριξης σας.
Θα γεννήσω με καισαρική. Είναι απαραίτητη η μαία;
Σαφώς, διότι σας ενημερώνει, σας προετοιμάζει και σας υποστηρίζει για τη διαδικασία του τοκετού και φέρνει σε επαφή το νεογνό με το μαστό για να αρχίσει όσο το δυνατό γρηγορότερα ο θηλασμός.
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της στη διάρκεια του τοκετού;
Στη διάρκεια του τοκετού παρευρίσκεται δίπλα στην επίτοκο εξυπηρετώντας την με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθει σε καλή κατάσταση, ελέγχει την εξέλιξη της διαστολής του τραχήλου, ελέγχει την κατάσταση του εμβρύου (μέσω του μηχανήματος καταγραφής καρδιακών παλμών), βοηθά τη γυναίκα να ελέγχει το σώμα της (αναπνοές, χαλάρωση). Όλα αυτά κατά το πρώτο στάδιο, δηλαδή αυτό της διαστολής του τραχήλου. Στο δεύτερο στάδιο (στάδιο εξώθησης) βοηθά τη γυναίκα να εξωθήσει σε όποια θέση και στάση επιβάλλεται και στη συνέχεια συνεργάζεται με τη μητέρα και το μαιευτήρα για τη μεγαλειώδη υποδοχή του νεογέννητου στον έξω κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα που κάνει η μαία, είναι η τοποθέτηση του νεογνού στην αγκαλιά και στο μαστό της μητέρας του για να θηλάσει, αναπτύσσοντας και ισχυροποιώντας το δεσμό μάνας-παιδιού. Τέλος, βοηθά τη λεχώνα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση της λοχείας.
Με τη συνεργασία της Περμανθία Πανανή (μαία – πρόεδρος Επιστημονικού Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Αθηνών, www.semma.gr).