«Είχα τρεις ημέρες καθυστέρηση, όταν πήρα την απόφαση να πάω στο φαρμακείο και να ζητήσω ένα τεστ εγκυμοσύνης. Όταν είδα το αποτέλεσμα, παρά λίγο να ουρλιάξω από τη χαρά μου. Ξεκίνησα να πάω στο μαγαζί του για να του το ανακοινώσω – δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι το απόγευμα. Στο δρόμο, δεν περπατούσα, »πετούσα»! Όταν πια έφτασα, έπεσα στην αγκαλιά του και του το ανακοίνωσα όλο χαρά. Όμως, η αντίδρασή του μου έκοψε τη φόρα. Σίγουρα χάρηκε, όμως δεν έδειχνε να μοιράζεται το δικό μου ξέφρενο ενθουσιασμό», θυμάται η Κατερίνα. «Τότε, το συνειδητοποίησα. Όλες αυτές οι σκέψεις που γέμιζαν το μυαλό μου, τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωθα, ήταν ήδη γνωστά σε εκείνον, αφού είχε ήδη μια κόρη 7 ετών από τον πρώτο γάμο του. Μόνο που, όταν άκουγε για πρώτη φορά ότι θα γίνει πατέρας, εγώ δεν υπήρχα στη ζωή του!».
Για εσάς μαγεία, για εκείνον deja vu
Κάθε σημάδι που σας στέλνει το σώμα σας είναι κάτι μαγικό, ασυνήθιστο, σημαντικό – όχι πάντα με την καλή έννοια. Για εκείνον πάλι, ενδεχομένως, είναι κάτι που απλώς συμβαίνει στις εγκύους. Το έχει ξαναδεί, το έχει ξαναζήσει και γνωρίζει ότι… «έτσι είναι σε αυτές τις περιπτώσεις». Αυτό το ψιλοπονάκι που σας έχει κάνει να τρελαθείτε από αγωνία, είναι για το μέλλοντα πατέρα που έχει ξαναβρεθεί στην ίδια θέση κάτι συνηθισμένο, οι πρωινές ναυτίες είναι κάτι που θα περάσει μόνο του, ενώ η λιγούρα σας για τάρτα λεμόνι στις 3.00 τα ξημερώματα δεν είναι τίποτα τόσο σημαντικό που θα τον έκανε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να πάει τρέχοντας προς αναζήτηση διανυκτερεύοντος ζαχαροπλαστείου. Για εκείνον, έχοντας χάσει τον ενθουσιασμό αλλά και το άγχος της ανασφάλειας της «πρώτης φοράς», πολλά πράγματα που συνδέονται με μια εγκυμοσύνη φαντάζουν τώρα συνηθισμένα. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν χαίρεται όσο θα θέλατε. Χαίρεται, ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο που χαίρεστε εσείς. Εσάς, σας ενθουσιάζει το γεγονός ότι περιμένετε κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που δεν έχετε ξαναζήσει. Εκείνος είναι ενθουσιασμένος επειδή περιμένει κάτι το οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι! Το ίδιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και σε εσάς στην επόμενη εγκυμοσύνη σας. Θα υπάρχουν πάντα η χαρά και η ανυπομονησία για τον ερχομό ενός ακόμα μωρού, όμως η εμπειρία έχει τη δύναμη να ρίχνει τους τόνους, κι έτσι τη δεύτερη ή τρίτη φορά η εγκυμοσύνη απλά εξελίσσεται, ενώ εσείς συνεχίζετε τη ζωή σας στους ίδιους περίπου ρυθμούς.
Τα καλά νέα
Πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά. Σκεφτείτε το λίγο: Το γεγονός ότι δίπλα σας βρίσκεται ένας άντρας που έχει την εμπειρία της πατρότητας είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Όταν εσείς θα ανησυχείτε για το πώς να περιποιηθείτε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας, όταν θα ξενυχτάτε το πρώτο βράδυ που θα πάτε στο σπίτι για να τσεκάρετε κάθε τόσο και να βεβαιωθείτε ότι το μωρό αναπνέει, όταν θα αναρωτιέστε εάν το κρατάτε αρκετά σταθερά στο πρώτο του μπάνιο, εκείνος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα με ψυχραιμία και χαλαρότητα. Και μπορεί να μην υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός για την πρώτη πάνα που θα αλλάξει στο παιδί, κάποιες άλλες πρεμιέρες ωστόσο είναι πάντα σημαντικές, όσα παιδιά κι αν αποκτήσει κανείς. Το πρώτο βράδυ στο σπίτι, το πρώτο του δόντι, η πρώτη μέρα στο σχολείο, η πρώτη φορά που θα πει «μπαμπά»… Για ένα γονιό, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο, το κάθε παιδί του είναι ιδιαίτερο και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που εκείνος αποκτά παιδί, είναι όμως η πρώτη φορά που αποκτά ένα παιδί μαζί σας! Επιπλέον, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά πώς συμπεριφέρεται με το πρώτο του παιδί (ακόμα και σε αυτή την περίσταση που ενδεχομένως νιώθει την ανάγκη να είναι περισσότερο κοντά του), έχετε ήδη μια εικόνα τού πώς είναι ως πατέρας. Αυτό για τις περισσότερες γυναίκες παραμένει ένα άλυτο αίνιγμα, μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθεί στην πράξη ένας άντρας που έχει περάσει τις εξετάσεις ως σύντροφος και σύζυγος, όμως ούτε ο ίδιος γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει την πατρότητα.
Από τη θεωρία στην πράξη
Μην έχετε υψηλές προσδοκίες, ιδίως όταν πρόκειται για πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Το τι θα νιώσει ο σύντροφός σας για την εγκυμοσύνη και το μωρό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσει τα συναισθήματά του, είναι απολύτως προσωπικό του θέμα, και προσπαθώντας να του υποδείξετε πώς πρέπει να αισθάνεται ή να αντιδρά, απλά αυξάνετε τις εντάσεις ανάμεσά σας.
Μην περιμένετε ότι όσα έχετε δει στον κινηματογράφο συμβαίνουν πάντα στην πραγματικότητα. Οι σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής σηκώνει την αγαπημένη του στον αέρα και τη στροβιλίζει γύρω-γύρω φωνάζοντας πόσο πολύ την αγαπάει και πόσο ευτυχισμένος είναι με την είδηση της εγκυμοσύνης, μπορεί και να μη μεταφερθούν στο… σαλόνι σας. Πολλοί άντρες -ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να βιώσουν την πατρότητα- νιώθουν άβολα με τα ευχάριστα νέα, δυσκολεύονται να εναρμονιστούν με τα καινούργια δεδομένα και δείχνουν να «αδιαφορούν». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγαπούν το παιδί ή δεν θα γίνουν καλοί μπαμπάδες.
Αρνηθείτε τις συγκρίσεις. Είναι πολύ πιθανό ο αγαπημένος σας, βλέποντάς σας να αγχώνεστε και να αγωνιάτε τόσο, να προσπαθήσει να σας πείσει ότι ο ίδιος «ξέρει». Εξηγήστε του (ή ζητήστε από το γιατρό σας να του εξηγήσει) ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και κάθε γυναίκα τη βιώνει με το δικό της τρόπο. Αν δεν το κατανοεί, απλά πείτε του ήρεμα ότι δεν έχετε τη διάθεση να ακούτε ιστορίες για το πώς έσπασαν τα νερά της πρώτης του γυναίκας, κι ακόμα περισσότερο ότι δεν θα θέλατε να συγκρίνει όσα συμβαίνουν σε εσάς με όσα έχει ζήσει μαζί της.
– Αντιμετωπίστε τους πιο καλά κρυμμένους φόβους σας. Μήπως φοβάστε ότι ακολουθείτε το δρόμο που χάραξε η… πρώην; Αγαπήσατε τον ίδιο άντρα, τώρα περιμένετε το παιδί του και μετά, «μοιραία», θα χωρίσετε; Ηρεμήστε. Η σχέση σας είναι κάτι μοναδικό, διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε ζήσει και οι δύο στο παρελθόν, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την εξέλιξή της. Απλώς απολαύστε αυτή τη νέα ζωή που ξεκινάτε μαζί.
– Τέλος, μη διστάζετε να μοιραστείτε μαζί του οτιδήποτε νιώθετε. Μην κάνετε μόνη σας υποθέσεις ή ερμηνείες, και κυρίως μην «αμαυρώνετε» με αρνητικές σκέψεις αυτή την τόσο χαρούμενη και συγκινητική φάση της ζωής σας. Πού ξέρετε; Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με τις απαντήσεις του!
Με τη συνεργασία της Κατερίνας Θεοδωρίδου (ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια).