Υλικά για 6 άτομα
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών, για κοτόπουλο ή κρέας
- 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα και πλυμένα
- 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 κιλό γραβιέρα, τριμμένη
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το μείγμα μπαχαρικών, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ, κόβουμε τα βλίτα σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα δουλεύουμε πιέζοντας καλά με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους και να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά, τα βλίτα, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, το αλεύρι και το μαϊντανό.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Tips
- Πίτα με βλίτα θα κάνουμε το καλοκαίρι και θα προσθέσουμε, αν θέλουμε, και στύφνο.
- Το χειμώνα, αυτή την πίτα θα τη φτιάξουμε με σέσκουλα, σπανάκι ή μείγμα από άγρια χόρτα και φρέσκα μυρωδικά.