Υλικά για 6 άτομα

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών, για κοτόπουλο ή κρέας
  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 κιλό γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το μείγμα μπαχαρικών, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ, κόβουμε τα βλίτα σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα δουλεύουμε πιέζοντας καλά με αλάτι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους και να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  4. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά, τα βλίτα, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, το αλεύρι και το μαϊντανό.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Tips

  • Πίτα με βλίτα θα κάνουμε το καλοκαίρι και θα προσθέσουμε, αν θέλουμε, και στύφνο.
  • Το χειμώνα, αυτή την πίτα θα τη φτιάξουμε με σέσκουλα, σπανάκι ή μείγμα από άγρια χόρτα και φρέσκα μυρωδικά.