Υλικά για 6 άτομα

  • 1/2 φλ. + 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1/2 φλ. πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  2. Φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό με το αλεύρι, το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και το νερό.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σπανάκι και τα πράσα και προσθέτουμε τις ελιές και τον άνηθο.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  5. Απλώνουμε στο ταψί τα 3/4 του χυλού και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης.
  6. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με μερικές κουταλιές νερό και καλύπτουμε με αυτόν τη γέμιση. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.

Tips

  • Aν στην επάνω στρώση ο χυλός σάς φανεί λίγος, δεν κάνατε λάθος εσείς αλλά ούτε κι εμείς. Μπορεί να φταίει το μέγεθος του ταψιού. Ο χυλός πρέπει να μισοσκεπάζει τα χόρτα σε πολύ λεπτή στρώση.
  • Αντί για σπανάκι σκέτο, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με σέσκουλα και διάφορα αρωματικά, όπως καυκαλήθρες, μάραθο και μυρώνια.