Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
  • 500 γρ. σπανάκι, τα τρυφερά φύλλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και τα αφήνουμε ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε από πάνω άφθονο κρύο νερό.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι για να γυαλίσει, αλλά χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τα φέρνουμε δύο βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 5-6 λεπτά, ρίχνουμε τον πελτέ, το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να πιουν τα υγρά τους, να μαλακώσει το σπανάκι και να δέσει η σάλτσα.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό μας με ωραία βαρελίσια φέτα, πιπεράτη. Μπορείτε να το απολαύσετε κρύο και ζεστό.

Tips

  • Λίγος άνηθος ή/και μαϊντανός, που θα ψιλοκόψετε πάνω στο πιάτο, θα προσθέσουν ωραία αρώματα στο φαγητό.
  • Το κοτόπουλο ή ο κιμάς από τη μακαρονάδα της προηγούμενης ημέρας ταιριάζουν πολύ με αυτό το φαγητό. Κόψτε σε μπουκιές το κοτόπουλο και προσθέστε το την ώρα που σοτάρετε το κρεμμύδι. Το ίδιο θα κάνετε και με τον κιμά.