Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό μοσχάρι (κιλότο), σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού
- 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 300 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
- 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι και την κανέλα, για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις γυαλίσει και μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και 2-3 λεπτά μετά, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τη δάφνη και ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν δούμε ότι τα υγρά σώνονται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή κυδωνάτα κομμένες τηγανητές πατάτες.
Tips
- Προτιμήστε δαμάσκηνα ελληνικά ή γαλλικά, που είναι πιο αρωματικά και ξινούτσικα. Τα αμερικανικά είναι πολύ γλυκά και μάλλον αδιάφορα στη γεύση.
- Αντί για πελτέ, χρησιμοποιήστε 200 ml χυμό ντομάτας.