Αρχίζει να χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις και ήχους όταν βρίσκεται με συνομήλικους ή μεγαλύτερους σε ηλικία, και χρησιμοποιεί πιο απλή γλώσσα όταν συνομιλεί με μικρότερα παιδιά. Μην εκπλαγείτε αν σας κάνει παρατήρηση ή νευριάσει μαζί σας, όταν διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις στη κουβέντα σας και στις απαντήσεις που του δίνετε. Αν είναι εκνευρισμένο από τις αλλαγές αυτές, εξηγήστε του ότι πρέπει κάποιες φορές να αλλάζουμε τις αποφάσεις μας λόγω των συνθηκών, και ότι τελικά η μαμά και ο μπαμπάς είναι αυτοί που αποφασίζουν. Ίσως αρχίσει να σας λέει μικρά ψεματάκια – προτρέψτε το και βοηθήστε το να σας πει την αλήθεια. Μπορεί να αρχίσει να σας ρωτάει για το πώς γίνονται τα μωρά ή να σας προτείνει να κάνετε ένα μαζί του! Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε τις απαντήσεις, πείτε την αλήθεια με ωραία και άμεσα παραδείγματα, π.χ. «τα μωρά μεγαλώνουν μέσα στην κοιλίτσα της μαμά τους». Δεν χρειάζεται να μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες σε αυτή την ηλικία. 

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο νήπιο, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία (σκάλες, μπαλκόνια, παράθυρα κλπ.) ή κοντά σε νερό (πισίνα, δεξαμενές, λίμνη, θάλασσα κλπ.), γιατί πλέον το παιδί σας περπατά ή τρέχει, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να πέσει ή να πνιγεί. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα (δοχεία με καυτό υγρό, μαχαίρια, τραπεζομάντιλο μακρύ ή καλώδια που θα μπορούσε να τραβήξει από εκεί που βρίσκεται κλπ.). Κατεβείτε στο ύψος του και ψάξτε να βρείτε πρώτοι τις πρίζες, τις αιχμηρές γωνιές, τα φάρμακα και οτιδήποτε δυνητικά επικίνδυνο για το παιδί.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: