Χρησιμοποιεί πάντα το ίδιο πόδι πρώτο, όταν κατεβαίνει σκάλες, και τα εναλλάσσει όταν ανεβαίνει. Μπορεί να πηδάει από το τελευταίο σκαλί. Χρησιμοποιεί τα πετάλια, όταν κάνει ποδήλατο (με βοηθητικές ή τρίκυκλο). Πιάνει το μαρκαδόρο με τα δάχτυλα και μπορεί να αντιγράψει έναν κύκλο. Μπορεί να γδυθεί πλήρως, να ξεκουμπώνει κουμπιά και να χρησιμοποιεί πετσέτα για να στεγνώνει τα χέρια του. Έχει γίνει πιο κοινωνικό και του αρέσει να παίζει με άλλα παιδιά. Γνωρίζει αρκετά τραγουδάκια και αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ των λέξεων «πάνω», «κάτω» και «πίσω». Σχηματίζει αρκετά σύνθετες προτάσεις, χρησιμοποιώντας περισσότερες από 250 λέξεις. Χρησιμοποιεί τον πληθυντικό αριθμό, ενώ μετράει τρία αντικείμενα σωστά. Παίζει ομαδικά παιχνίδια, μοιράζεται τα παιχνίδια του και περιμένει τη σειρά του. Γνωρίζει το όνομα, το επίθετο, το φύλο, απαντώντας σωστά στην ερώτηση «είσαι αγοράκι ή κοριτσάκι;», και την ηλικία του. Αποχωρίζεται την πάνα και πηγαίνει στην τουαλέτα με τη βοήθεια και την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, δεν του αρέσει να αποχωρίζεται τους γονείς του.

Έχετε μπει για τα καλά στην εγωκεντρική φάση της ανάπτυξης του παιδιού. Στα ματάκια του, όλος ο κόσμος υπάρχει μόνο για εκείνο, γι’ αυτό η αγαπημένη του φράση είναι «δικό μου». Πολύτιμος σύμμαχος, σε αυτή την ηλικία, είναι η φαντασία. Μην τρομάζετε εάν το παιδί σας βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν, ή περιγράφει καταστάσεις που δεν έγιναν ποτέ. Δεν λέει ψέματα, απλά τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι ρευστά. Η φαντασία βοηθάει το παιδί σας να καταλάβει τον κόσμο, το προστατεύει συναισθηματικά, και συχνά είναι τόσο έντονη που αληθινά δεν μπορεί να την ξεχωρίσει από την πραγματικότητα.

  • Μην αφήνετε κοντά στο νήπιο φάρμακα, τσιγάρα, αλκοόλ, γιατί μπορεί να παίξει μαζί τους και να τραυματιστεί ή να δηλητηριαστεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία (σκάλες, μπαλκόνια, παράθυρα κλπ.) ή κοντά σε νερό (πισίνα, δεξαμενές, λίμνη, θάλασσα κλπ.), γιατί πλέον το παιδί σας περπατά, τρέχει, σκαρφαλώνει παντού, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να πέσει ή να πνιγεί. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα (δοχεία με καυτό υγρό, μαχαίρια, ηλεκτροφόρα καλώδια κλπ.). Κατεβείτε στο ύψος του και ψάξτε να βρείτε πρώτοι τις πρίζες, τις χαλασμένες συσκευές με γυμνά καλώδια, τα φάρμακα και οτιδήποτε δυνητικά επικίνδυνο για το παιδί.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.