Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. φακές, μέτριες
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα μέτρια ή 2 ντοματάκια από κονσέρβα, ολόκληρα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, κομμένο στα 4
  • 2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
  • 1 πιπεριά πράσινη, για γεμιστά, σε καρέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 πατάτες μεγάλες, σε κύβους πάχους 1,5-2 εκ.
  • 1 κ.γ. κύμινο, φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. λουκάνικο χοιρινό, χωριάτικο με πράσο, κομμένο σε ροδέλες

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Μόλις πάρουν μία βράση, τις αποσύρουμε και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες.
  • Επειτα προσθέτουμε την ντομάτα ολόκληρη (ή τα ντοματάκια), τον πελτέ, το κρεμμύδι «καρφωμένο» με τα γαρίφαλα, την πιπεριά, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και αλατοπίπερο και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, το κύμινο, την πάπρικα και το λουκάνικο και αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι ή πατάτες και οι φακές να μαλακώσουν αρκετά.

Tips

  • Οι πατάτες μπορούν να αντικατασταθούν με ρύζι, μόνο που θα το προσθέσετε λίγο αργότερα (20 λεπτά πριν από το τέλος).
  • Κυβάκια κολοκύθας (1 φλιτζάνι) θα δώσουν ωραία αρώματα στο φαγητό.
  • Αντί για λουκάνικο, δοκιμάστε τη συνταγή με πικάντικο σαλάμι αέρος ή ισπανικό τσορίθο.