Υλικά για 4 άτομα

  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. φάβα Σαντορίνης, καθαρισμένη, πλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 κ.γ. ρας ελ χανούτ (μείγμα μπαχαρικών)
  • 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρας ελ χανούτ και ανακατεύουμε ώσπου να γυαλίσει και να μαλακώσει, για περίπου 8-10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τη φάβα και συνεχίζουμε ανακατεύοντας καλά, για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τη φάβα. Σκεπάζουμε και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κολλήσει, ώσπου η φάβα να λιώσει τελείως. Θα χρειαστούν περίπου 1 1/2 – 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε νερό όποτε είναι αναγκαίο για να παραμένει σκεπασμένη με νερό.
  4. Μόλις χυλώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για 1-2 ώρες να κρυώσει και να σφίξει.
  5. Στο μεταξύ, βάζουμε την κάππαρη σε κρύο νερό και την αφήνουμε 15 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και τη στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Την ψιλοκόβουμε.
  6. Σε βαθύ πιάτο βάζουμε τη φάβα, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και χυμό από 1/2 λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Απλώνουμε από πάνω το κρεμμύδι σε ροδέλες με την κάππαρη και σερβίρουμε.

Tips

  • Ρας ελ χανούτ θα βρείτε στα μπαχαράδικα. Είναι ένα μαροκινό μείγμα μπαχαρικών που περιέχει πάνω από 20 συστατικά και το προτείνω επειδή ταιριάζει πολύ με τα γήινα αρώματα της φάβας. Δεν είναι απαραίτητο υλικό για τη φάβα σας.
  • Αντί για ωμό κρεμμύδι σε ροδέλες, μπορεί να είναι καραμελωμένο στο τηγάνι.