Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κολιό (περίπου 1 κιλό) ή 2 μικρότεροι, καθαρισμένοι (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να τους καθαρίσει)
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 4 ντομάτες, κομμένες όπως στη χωριάτικη, χωρίς τη φλούδα τους
  • 5 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού ή φασκόμηλου
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 λεμόνι, ακέρωτο, σε ροδέλες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα σε τρυπητό να στραγγίσουν και να απορροφήσουν το αλάτι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  3. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα ψάρια και τα σκεπάζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, σκεπάζουμε με τις ροδέλες του λεμονιού για να μη μας ξεραθεί το ψάρι.
  4. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Tips

  • Όλα τα αφρόψαρα μαγειρεύονται με αυτό τον τρόπο: σαυρίδια, γόπες αλλά και παλαμίδα και τονάκι.
  • Αντί για δυόσμο, βάζουμε και μαϊντανό ή βασιλικό.
  • Το ωραιότερο συνοδευτικό είναι το φρέσκο ψωμάκι στη σάλτσα.