Εξηγήστε καθαρά τι περιμένετε από εκείνη. Πείτε της ακριβώς τι ώρα πρέπει να τρώνε τα παιδιά, τι ώρα να κοιμούνται, ποιο δηλαδή ακριβώς είναι το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Αν θέλετε, για παράδειγμα, εκτός από τη φύλαξη των παιδιών, να σας σιδερώνει και τα ρούχα, ορίστε το από την αρχή. Επίσης, δείξτε της πώς ακριβώς θέλετε να γίνουν τα πράγματα: Αν θέλετε τα ρούχα να είναι διπλωμένα και σε ποιο ράφι της ντουλάπας. Αφήστε τη να αποφασίσει μόνη της μόνο για τα πράγματα που δεν σας ενοχλούν, όπως για το αν θα μαγειρέψει και τι ωρα, αλλά και πάλι ορίστε της κάποιο χρονικό περιθώριο ή φτιάξτε της έναν κατάλογο με το τι δεν τρώτε στην οικογένεια. Ζητήστε της να φτιάξει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, ειδικά αν πρόκειται για βρέφος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, τόσο για εσάς όσο και για εκείνη, να γνωρίζετε πότε τρώει, κοιμάται ή ξυπνάει, ώστε να μην αλλάζει πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο και αποσυντονίζεται. 

Φροντίστε να μάθετε ακριβώς πότε θα λείπει, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Εννοείται πως πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο φροντίστε να της καταστήσετε σαφές πως δεν γίνεται να παίρνει άδεια ενώ εσείς δεν μπορείτε να λείπετε από τη δουλειά σας. Και εννοείται πως πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως δεν μπορεί να σας ζητάει άδεια την τελευταία στιγμή. 

Μιλήστε της με ειλικρίνεια. Εάν δεν είστε ευχαριστημένη από κάποια πράγματα, πάρτε την πρωτοβουλία να καθίσετε και να μιλήσετε. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί της, πείτε της τι σας ενοχλεί, δώστε της το περιθώριο να εκφράσει και εκείνη τυχόν παράπονα ή προβληματισμους. Σε περίπτωση που αποφύγει αυτή τη συζήτηση ή μετά από αυτήν δεν υπάρχει καμία βελτίωση, τότε καλύτερα να βρείτε μια άλλη νταντά, διότι αυτή μάλλον δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. 

Επιμείνετε στη συνέπεια. Αν εσείς είστε συνεπής στη συμφωνία που είχατε κάνει με την νταντά σχετικά με τις ώρες εργασίας και με την αμοιβή της, αλλά παρατηρήσετε ότι στην πορεία αρχίζει να δυσανασχετεί με τα χρήματα ή τις ώρες εργασίας, τότε καλύτερα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της αντικατάστασής της, γιατί το γεγονός ότι δεν είναι ευχαριστημένη ενδέχεται να επηρεάσει τη σχέση της με τα παιδιά σας. 

Αφήστε τη να είναι δημιουργική. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους και άρα σε ηλικία που παίζει και μπορεί να εμπλακεί σε διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φροντίστε ο χρόνος που περνάει με την νταντά να είναι αξιόλογος. Δεν αρκεί, δηλαδή, να είναι ταϊσμένο και αλλαγμένο αλλά καρφωμένο μπροστά στην τηλεόραση όσο λείπετε, έχοντας απλώς κάποιον να το προσέχει. Ζητήστε από την νταντά σας να του διαβάζει, να παίζουνε και να ασχολείται μαζί του δημιουργικά. 

Συμπεριφερθείτε φιλικά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που τη βλέπετε, σκέφτεστε πώς να της συμπεριφερθείτε: Επαγγελματικά, απρόσωπα ή ζεστά; Να θυμάστε πως η δουλειά της νταντάς δεν είναι απλή και χρειάζεται πολλά προσόντα. Από σταθερότητα και προσοχή μέχρι επικοινωνιακό ταλέντο και άπειρη υπομονή. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσωπο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού σας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την υποδεχτείτε φιλικά. Απλώς φιλικά και -προς θεού- όχι δουλικά. 

Tips για να επιλέξετε την κατάλληλη Στην πρώτη γνωριμία σας με την υποψήφια νταντά, φροντίστε: 

 • Να μάθετε τι προϋπηρεσία έχει, γιατί και πότε έφυγε από την τελευταία της δουλειά. 
 • Να ενημερωθείτε για τα προσόντα της (π.χ. τι έχει σπουδάσει). 
 • Να ζητήσετε το βιογραφικό της και να θέσετε ενδεχόμενες απορίες σας. 
 • Να ρωτήσετε αν έχει συστάσεις από παλαιότερους εργοδότες και αν μπορεί σας δώσει τα στοιχεία τους, ώστε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους. 
 • Να μάθετε αν έχει εμπειρία σε παιδιά της ηλικίας των δικών σας παιδιών. 
 • Να συζητήσετε για τις δραστηριότητες που σκέφτεται να κάνει με τα παιδιά σας. 
 • Να πληροφορηθείτε αν καπνίζει
 • Να φτιάξετε ένα-δύο σενάρια από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν και να τη ρωτήσετε πώς θα τα αντιμετώπιζε (π.χ. αν το παιδί επιμένει να κάνει κάτι που εσείς δεν εγκρίνετε, πώς θα το χειριζόταν). 
 • Να μάθετε πόσο καιρό συνήθως εργάζεται σε κάθε οικογένεια. 
 • Να σας ενημερώσει για τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιεί. 
 • Να εξετάσετε πόσο μακριά μένει από εσάς και με ποιον τρόπο μετακινείται, αν οδηγεί και πόσο καιρό έχει το δίπλωμα. 
 • Να μάθετε αν μαγειρεύει και αν θα μπορεί να φτιάχνει απλά γεύματα για το παιδί. 
 • Να σας πληροφορήσει αν γνωρίζει να παρέχει πρώτες βοήθειες και, αν όχι, αν προτίθεται να μάθει. 
 • Να συζητήσετε ποια άλλα καθήκοντα μπορεί να αναλάβει, για παράδειγμα αν μπορεί να σιδερώνει τα ρούχα των παιδιών ή να πηγαίνει στο σουπερμάρκετ. 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού (σύμβουλος γονέων, παιδαγωγός, συντονίστρια σχολών γονέων).