Υλικά για 10 άτομα

  • 1 κιλό κιμά, από κοτόπουλο
  • 2 κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 2 κρεμμύδια, ξερά, τριμμένα
  • 1/2 κ.σ. δενδρολίβανο, ξερό, τριμμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό, ξερό, τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. σπόρους ροδιού (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 20 φέτες μπέικον
  • 4 κ.σ. βούτυρο

Για το ντρέσινγκ

  • 200 γρ. σύκα, ξερά
  • 100 ml μαυροδάφνη
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, και αναμειγνύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στρώνουμε τις μισές φέτες του μπέικον, η μία να καλύπτει την αρχή της άλλης, σε μία λαδόκολλα και απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα του κιμά. Ρίχνουμε τους μισούς σπόρους ροδιού (προαιρετικά) και ρολάρουμε τον κιμά με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα, φτιάχνοντας ένα δεύτερο ρολό, σε άλλη λαδόκολλα.
  3. Αλείφουμε με το βούτυρο, τυλίγουμε καλά κάθε ρολό με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  4. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ τσιγαρίζοντας σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με μία κουταλιά ελαιόλαδο, για 2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα σύκα, τα φέρνουμε μία βόλτα με την κουτάλα και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο. Βράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά και πολτοποιούμε στο multi.
  6. Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες το πατέ κοτόπουλου και βάζοντας από πάνω 1 κ.σ. από το ντρέσινγκ του σύκου.

Tips

  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε στον κιμά κοτόπουλου 1 κ.σ. μουστάρδας και 1 κ.σ. γιαούρτι.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρόδι με ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα.