Με 383 υπογραφές ευροβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πριν από λίγες μέρες την καθιέρωση «Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο σχολείο». Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής της ΝΔ, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Ημέρας αυτής, «η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, για το εντεινόμενο νοσηρό φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει νέες και πιο επικίνδυνες διαστάσεις με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και της ανωνυμίας που παρέχει το διαδίκτυο». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας είχε παραθέσει ο ευρωβουλευτής στη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα χρόνο, μόνο στο Facebook, υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκβιασμού ένα εκατομμύριο παιδιά! 

Αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες που συχνά έχει το φαινόμενο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «νέοι άνθρωποι, μαθητές, τα παιδιά μας, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως έγινε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις στην Ιταλία και, προηγουμένως, σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η λέξη-κλειδί είναι «πρόληψη». Μήνυμα και στόχος μας είναι: «Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού». 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να μιλούν στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους τους, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές», σχολίασε σχετικά η επίτροπος Νέλι Κρους (αρμόδια για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες). Από την πλευρά της, η συναρμόδια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου (υπεύθυνη για θέματα Νεολαίας και Εκπαίδευσης) υπογράμμισε: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από κρούσματα εκφοβισμού ή οποιαδήποτε μορφή βίας, που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων από τις σχολικές αίθουσες». 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα με θέμα την ενδοσχολική βία ο σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νταν Όλβεους -ο οποίος έχει μελετήσει το φαινόμενο επί 35 χρόνια σε όλο τον κόσμο-, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.