Τουλάχιστον 100 φίλους στο Facebook έχει το 76% των νέων. Δύο με τρεις ώρες την ημέρα περνά στο Internet το 53% των νέων χρηστών. Έξι στους δέκα γονείς επιτρέπουν σε παιδί δημοτικού να διατηρεί προφίλ στο Facebook. Σύμφωνα με την έρευνα, που εντάχθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία της WIND “Kids@safety, Ασφαλής Χρήση του Κινητού & του Internet

– το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα   

– το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet  και  

– το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους

Οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%) Η πλειονότητα των νέων δείχνει εμπιστοσύνη στα νέα μέσα όπως προκύπτει από το βαθμό ειλικρίνειας που υιοθετούν στην παρουσία τους στο διαδίκτυο: το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία. Δεν αποθαρρύνονται ούτε από το γεγονός ότι οι εμπειρίες τους δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ένας στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

Ο ρόλος των γονιώνΟι γονείς έχουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο που παιδί τους χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τις εντάσσει στην καθημερινότητά του. Σύμφωνα με διαδικτυακό quiz που οργάνωσε η WIND την περσινή χρονιά μέσα από το www.kidssafety.gr και το οποίο συμπλήρωσαν 650 γονείς παιδιών δημοτικού: το 88% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ο υπολογιστής του παιδιού βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού στο 45% των περιπτώσεων.

– Μόνο ένας στους τρεις γονιούς χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό προστασίας του παιδιού από ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μάλιστα το 20% των γονέων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται πως το παιδί του συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του και δεν μπαίνει σε ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες».

– Εάν το παιδί τους στην 6η Δημοτικού θελήσει να δημιουργήσει προφίλ στο Facebook, 6 στους 10 γονείς θα το επέτρεπαν και οι 2 στους 6 θα γίνονται φίλοι του για να παρακολουθούν τους φίλους του 

Δεν λείπουν ωστόσο στη χώρα μας οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Internet. Ορισμένες χρήσιμες διευθύνσεις είναι το www.saferinternet.gr από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το www.cyberkid.gov.gr από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και η ιστοσελίδα www.kidssafety.gr που παρέχει αναλυτικές συμβουλές και οπτικοακουστικό υλικό προς για την ορθή χρήση του κινητού και του διαδικτύου.