Ο επιτυχημένος θηλασμός είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων. Είναι κατανοητή και απαραίτητη η διάθεση για θηλασμό, αλλά κάποιες φορές αυτή δεν είναι αρκετή έτσι ώστε το νεογέννητο να λάβει το απαραίτητο βάρος. Στη δική σας περίπτωση, είναι φανερό ότι δεν επαρκούσε το γάλα σας για να μεγαλώσει ικανοποιητικά το μωρό σας, οπότε καλώς του δώσατε το συμπλήρωμα.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το μωρό σας να παίρνει το γάλα που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του και για την υγεία του αφού ένα νεογέννητο πρέπει να παίρνει βάρος περίπου 20-30 γραμμάρια την ημέρα από την 10η ημέρα της ζωής του.

Πρέπει να απενοχοποιήσετε τον εαυτό σας επειδή δεν θηλάσατε όπως θα θέλατε και χαρίστε στο μωρό σας άλλα εφόδια. Η αγάπη και η μητρική φροντίδα είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος για την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη γέννα, δεν υπάρχει συνταγή για τον επιτυχημένο θηλασμό,παρά μόνο κάποιες απλές αρχές, κυρίως συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό που έχει κύριο οδηγό το μητρικό ένστικτο και όχι κανόνες ή αλγόριθμους και εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ηρεμίας. Το πιο σημαντικό.είναι πως κάθε εγκυμοσύνη είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη. Γι’ αυτό μην απογοητεύεστε!

Χρυσάνθη Λαθήρα (παιδίατρος)