Είναι μεσάνυχτα και το παιδί σας πετάγεται ξαφνικά στον ύπνο του, τρομαγμένο από εικόνες και συναισθήματα που λίγο νωρίτερα έμοιαζαν τόσο αληθινά. Δείχνει αναστατωμένο και σχεδόν τρομοκρατημένο. Το μυαλό του κατακλύζεται από απορίες και ερωτηματικά: Τι συνέβη; Πού βρισκόμουν; Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο… Δεν μπορεί να το διαχειριστεί και ξεσπάει σε λυγμούς καλώντας σας απεγνωσμένα. Εσείς, τρέχετε μέσα στο σκοτάδι, μισοκοιμισμένοι, προσπαθώντας να σκεφτείτε πώς να το ηρεμήσετε. Και είναι πολύ πιθανό να κάνετε αυτό που συνηθίζουν οι περισσότεροι γονείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Να του πείτε: «Μην ανησυχείς, μωρό μου, ήταν απλά ένα όνειρο».

Αυτή η φράση μπορεί να έχει ειπωθεί με την καλύτερη των προθέσεων και να φαντάζει απόλυτα φυσιολογική για έναν ενήλικο, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το παιδί σας θα λάβει ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα. Θα «καταλάβει» ότι εσείς -και πιθανόν όλοι οι «μεγάλοι»- δεν ενδιαφέρεστε για τα όνειρα, ότι τα όνειρα δεν είναι αληθινά, ούτε σημαντικά, ούτε άξια λόγου ή προσοχής. Θα νιώσει ότι είναι μόνο του στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τις εικόνες και τα συναισθήματα που είναι ακόμα «ζωντανά» στο μυαλό του. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον ίσως στο μέλλον να γίνει πιο διστακτικό στο να μοιράζεται μαζί σας τις ανησυχίες του.

Ωστόσο, ο δρ. Μπέρκλεϊ προτείνει μια άλλη προσέγγιση από μέρους σας. Όταν θα αγκαλιάσετε το παιδί σας, για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια, προσπαθήστε να μάθετε πώς ήταν το συγκεκριμένο όνειρο. Ακούστε με προσοχή όλα όσα έχει να σας διηγηθεί, διαβεβαιώνοντάς το ότι κατανοείτε πως επρόκειτο για μια μπερδεμένη εμπειρία, πολύ ζωντανή και ρεαλιστική, αλλά παράλληλα και πολύ δύσκολη στην περιγραφή.

Επίσης, καλό είναι να του τονίσετε ότι συμβαίνει και σε εσάς συχνά να βλέπετε περίεργα όνειρα, καθώς και στους περισσότερους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσετε το ενδιαφέρον του για τα όνειρα. Μην ξεχάσετε να του πείτε ότι θα είστε πάντα δίπλα του για να «ακούσετε» όλα αυτά που κατά καιρούς ονειρεύεται και θέλει να μοιραστεί μαζί σας, όσο παράξενα κι αν δείχνουν. Τέλος, θυμηθείτε να το μυήσετε στην ιδέα ότι είναι φυσιολογικό να βλέπει όνειρα, και ότι όλοι μας βλέπουμε όνειρα, και ότι θα συνεχίσει να βλέπει όνειρα σε όλη τη διάρκεια του υπέροχου ταξιδιού της ζωής του.    

Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση θα διδάξει στο παιδί ότι το όνειρο δεν είναι ένα πρόβλημα που επιζητά τη λύση του, αλλά μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργήσει τις ενδόμυχες επιθυμίες του για δημιουργικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι τα όνειρα αποτελούν τη φυσική έκφραση της ανθρώπινης ανάγκης για δημιουργική φαντασία. Μάλιστα, σύμφωνα με το συγγραφέα, τα όνειρα επιτρέπουν στη φαντασία μας να «παίζει» ανεξέλεγκτα στο ασφαλές περιβάλλον του ύπνου. Άλλωστε, η σύγχρονη έρευνα της Ψυχολογίας έχει καταστήσει σαφές ότι η ίδια νοητική διαδικασία που ενεργοποιείται για την επίλυση προβλημάτων και «γεννά» νέες ιδέες στην πραγματική μας ζωή, είναι αυτή που ενεργοποιείται και στον ύπνο μας. Τα όνειρα είναι η προέκταση της ανθρώπινης έννοιας του δυνατού, «ανοίγουν» στο μυαλό νέες προοπτικές για τον κόσμο και του επιτρέπουν να «δει» πέρα από το εμφανές.

Όταν, λοιπόν, κάποιος είναι γονιός, καλό είναι να γνωρίζει ότι το να μάθει στο παιδί του να «αγαπάει» τα όνειρα, θα το βοηθήσει να αναπτύξει τη φαντασία του. Αν, αντί να του πείτε: «Είναι απλά ένα όνειρο», του προσφέρετε ένα ασφαλές και γεμάτο τρυφερότητα περιβάλλον, θα ξεδιπλώσει την εσωτερική αρμονία του στην «ονειρική ζωή» του. Μόνο έτσι το παιδί σας θα καταφέρει να επωφεληθεί από μια πιο στενή σχέση με τον εσωτερικό του κόσμο και θα ικανοποιήσει την ενδόμυχη ανάγκη του για αυθεντικότητα, εφευρετικότητα και εσωτερική αναζήτηση.