Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τα παιδιά μας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Κάποιες μας φαίνονται αθώες, κάποιες τις αγοράζουμε στα παιδιά μας είτε γιατί μας πιέζουν, είτε επειδή μας διευκολύνουν. Ωστόσο οι παρακάτω 10 τροφές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους είναι οι πλέον πιο βλαβερές. Μάθετε γιατί!  

1. Τηγανιτές πατάτες των fast food

Οι τηγανιτές πατάτες των fast food, είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά. Επίσης επειδή το λάδι που τηγανίζονται χρησιμοποιείται πολλές φορές, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  με παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές (μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες) ενώ η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι και τέλος ο υψηλός γλυκαιμικός τους δείκτης, ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Η συχνή κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου έχει συνδεθεί με παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Λευκό ρύζι

Όλοι λίγο πολύ το θεωρούμε ως ένα «αθώο» τρόφιμο και το επιλέγουμε συχνά για τα παιδιά μας, γιατί τους αρέσει, είναι εύκολο στο μαγείρεμα και σχετικά φθηνό. Ωστόσο το λευκό ρύζι υφίσταται τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλους τους τύπους ρυζιού. Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα δώσετε στο παιδί σας μια αθώα και ολιγοθερμιδική ρυζογκοφρέτα, μήπως να το σκεφτείτε καλύτερα;

3. Αναψυκτικά

Περιέχουν πάρα πολλή ζάχαρη, πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη. Τα ανθρακούχα επιπλέον αποτελούν απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ. Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και κατηγορούνται ότι έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη. Ακόμη και αυτά που διαφημίζονται ως light περιέχουν γλυκαντικές ουσίες οι οποίες δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για την υγεία. Συνεπώς μην αφήνετε τα παιδιά να τα καταναλώνουν καθημερινά. 4. Hot dogs Τα hot dogs έχουν ξαναγίνει «της μόδας» λόγω της χαμηλής τους κυρίως τιμής και ειδικά για τα παιδιά αποτελούν από τα πλέον αγαπημένα σνακς. Ωστόσο όλα τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες περιέχονται σε λουκάνικα, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon, κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο (κυρίως του εντέρου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης). 5. Βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα Κουλουράκια, κέικ, μπισκότα, κρουασάν, cookies είναι αληθινές διατροφικές βόμβες, μια που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, ζάχαρη, λευκό αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πολλές και 100% κενές θερμίδες, σάκχαρα και ελάχιστη ικανότητα κορεσμού. 6. Ντόνατς Ακόμη μια νέα και εντελώς ανθυγιεινή μόδα. Τα ντόνατς είναι τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας έλαια και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια. Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, έχουν άφθονες θερμίδες, και καμία ικανότητα κορεσμού. 7. Πατατάκια Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά αλμυρά σνακς καταναλώνονται από τα παιδιά σε τεράστιες ποσότητες περιέχουν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών όπως: ακρυλαμίδιο, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, τρανς και κορεσμένα λιπαρά. Και βέβαια καμία διατροφική αξία και πάρα πολύ αλάτι. 8. Μαγιονέζα, κέτσαπ Τα διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα  μας εθίζουν σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη και κυρίως αλλοιώνουν τη γεύση μας. Η μαγιονέζα περιέχει υποκατάστατα αυγών, πολύ και όχι καλό λίπος , συνήθως σογιέλαιο (από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια) και εξαιρετικά πολλές θερμίδες. Η κέτσαπ με την σειρά της περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη και αλάτι. 9. Δημητριακά με ζάχαρη Πολλές οικογένειες αγοράζουν για το πρωινό των παιδιών δημητριακά πλούσια σε ζάχαρη, που περιέχουν πολλά συντηρητικά και λίγες φυτικές ίνες. Είναι μακράν προτιμότερο να επιλέγουν ακριβώς το αντίθετο: Δημητριακά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη με πολλές φυτικές ίνες. Με την συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)