Δωρεάν είναι σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων: ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού. Η παρουσίαση του «Άξιον Εστί», του έργου που αποτελεί την εθνική μας «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: 167 μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, Βαρύτονο, Λαϊκό Τραγουδιστή και Αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.  ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  Το Επιγραφικό Μουσείο σήμερα, στις 11.00 π.μ. και στις 12.00 π.μ., θα πραγματοποιήσει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον Πέτρο Κουφόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑ Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό, με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ Στον προθάλαμο του Μουσείου θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη και στις 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ώρες προβολής: 11.00 και 13.00.  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σήμερα θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες», στο Οθωμανικό Τέμενος.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ Από τις 8.30 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. θα είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και στο Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΕΣΚΛΟΥ, ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙΩΝ ΒΟΛΟΥ Εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου, από τους αρμόδιους αρχαιολόγους των χώρων.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Την Κυριακή 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΑΡΤΑ Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους.  ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  Γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.  ΧΑΝΙΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ  Η ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό σήμερα σε περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία:

ΧΑΝΙΑ

-Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

-Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

-Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Συντριβανίου.

-Ξενάγηση στη Βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.

-Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 9.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

ΡΕΘΥΜΝΟ

-Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00

-Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος Συνάντησης η είσοδος του μουσείου.

-Την ημέρα αυτή θα είναι ανοικτά για το κοινό 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00:

*Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση «Εις το πυρ το εξώτερον…» Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης.

*Το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση «Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους» .

ΙΔ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η Εφορεία σε συνεργασία με την MONUMENTA, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Φθιώτιδας, το Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΔΑΦΝΟΥΣ», προγραμματίζει τη διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

-Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του Γυμνασίου του Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων».

-Ημερίδα με θέμα «Ασκληπιείο Δαφνούντος. Οι πολίτες συμμετέχουν στην προστασία των

μνημείων»

-Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

-Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας (Χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων: Δημαρχείο Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα, Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνου).

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, επικοινωνιακή δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, τόσο για σχολικές ομάδες μετά συνοδών, όσο και για το ευρύτερο κοινό, με τον τίτλο: «FAUNA: Αγγίζοντας αυθεντικά ζωομορφικά ειδώλια κλασικής αρχαιότητος, καταθέτω τα συναισθήματά μου». Η εν λόγω πρωτοποριακή δράση, που έχει να κάνει με το άγγιγμα πρωτότυπων ζωομορφικών ειδωλίων, τη γραπτή κατάθεση στιγμιαίων συναισθημάτων και παράλληλα την ενημέρωση επί θεμάτων ειδωλοπλαστικής, πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική παραχώρηση αυθεντικών ζωομορφικών ειδωλίων από νόμιμους ιδιώτες κατόχους και λαμβάνει χώρα στο φορτισμένο με παρελθούσες κινηματογραφικές μνήμες αύλειο χώρο της Εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα), τις ημέρες: Πέμπτη – Παρασκευή, 18 -19 Απριλίου, ώρες: 09:30 π.μ. – 14:30 μ.μ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Αγγίζω αντικείμενα της καθημερινής ζωής, προσεγγίζω το βυζαντινό παρελθόν…». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ Τάξης του 74ου Δημοτικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Εφορείας (Διοσκούρων 6, Πλάκα, τηλ.: 210-3219860, 210-3210143) τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 11.00 π.μ.