Υλικά για 40 ντολμαδάκια
- 40 αμπελόφυλλα
- 10 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + 10 ακόμη για το ψήσιμο
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- 3 κρεμμύδια, ξερά, ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. ούζο
- 4 κ.σ. σταφίδες
- 6 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από ένα λεμόνι, ακέρωτο
- 350 ml ζωμό κότας ή βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο)
- 4 ντομάτες, σε φέτες
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το ρύζι μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το ούζο, αφήνουμε για 3 λεπτά ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις ντομάτες. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά.
- Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα μικρό κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
- Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, το ένα σφιχτά δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να καλύψουμε όλον τον πάτο.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, τις βάζουμε από πάνω, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Tip
Αν στρώσουμε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο του σκεύους, δεν θα μας κολλήσουν τα ντολμαδάκια.