Πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 80.000 ατόμων, που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick, υποστηρίζει ότι η ευτυχία και η καλή ψυχική υγεία είναι κατάκτηση κυρίως εκείνων που καταναλώνουν καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ενδεδειγμένη δοσολογία της… ευτυχίας ορίζεται σε 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, από 80 γρ. ανά μερίδα. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν 7 διαφορετικές βαθμίδες ευημερίας και σκόπιμα επέλεξαν να είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος του δείγματος, ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη τους διάφορες παραμέτρους, π.χ. δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα αποτελέσματα και πάλι έδειχναν ότι εκείνοι που συμπεριελάμβαναν στην καθημερινή διατροφή τους φρούτα και λαχανικά ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, σχεδόν κάθε φρούτο και λαχανικό σε αυτό τον πλανήτη προσφέρει έστω και ένα όφελος στην υγεία μας – μάλιστα, τα πιο πολλά προσφέρουν περισσότερα από ένα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να οριοθετηθεί ο βαθμός της σύνδεσης ανάμεσα στην καλή ψυχική υγεία και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να διασαφηνιστεί αν αφορά εκείνους που απλά τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ή εκείνους που ακολουθούν ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Μέχρι τότε, όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλό όλοι μας να συνεχίσουμε να τρώμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών – γιατί το μυστικό της ευτυχίας μπορεί απλά να κρύβεται στην κουζίνα μας!