Το να είσαι γονιός δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Πέρα από το γεγονός ότι είναι η πιο ουσιαστική «δουλειά» του κόσμου, είναι παράλληλα πολύ εξαντλητική και συχνά πολύ αγχωτική. Όλοι οι γονείς χρειάζονται κάποια στιγμή ένα διάλειμμα, λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Και παρόλο που η σκέψη ενός ταξιδιού χωρίς το μωρό είναι λίγο τρομακτική τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μπορεί πραγματικά να είναι θαυματουργή για τον μπαμπά και τη μαμά, αλλά και για όλη την οικογένεια. Να, λοιπόν, 5 τρόποι που οι μίνι διακοπές σας χωρίς το παιδί μπορούν να είναι ωφέλιμες για όλους σας…

1. Θα θυμηθείτε τη σπουδαιότητα του ύπνου

Το να κάνει κανείς οτιδήποτε όντας άυπνος είναι πολύ δυσκολότερο και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Με την αϋπνία είμαστε σαν μεθυσμένοι, λιγότερο υπομονετικοί και εξουθενωμένοι. Ένα βράδυ, ένα… ένδοξο βράδυ ολοκληρωμένου ύπνου κάνει απίστευτο καλό στο πνεύμα και στο σώμα. Όχι μόνο θα νιώθετε ανανεωμένοι, αλλά θα είστε και έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε κάθε ξέσπασμά του με μεγαλύτερη ευκολία!

2. Θα έρθετε πιο κοντά με το σύντροφό σας

Όπως όλοι ξέρουμε, ο πρώτος χρόνος του παιδιού απαιτεί την πλήρη αφοσίωση της μαμάς κυρίως. Το μωρό την έχει απόλυτη ανάγκη, και η σχέση τους είναι τελείως αλληλοεξαρτώμενη, καθώς και η ίδια βιώνει τον απόλυτο δεσμό μαζί του. Τότε, λοιπόν, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μην αγνοείτε παντελώς το σύντροφό σας… για την ακρίβεια, να μην ξεχάσετε τελείως τον τρόπο με τον οποίο φέρατε το παιδάκι σας στον κόσμο! Ένα ταξιδάκι μαζί του θα ανάψει και πάλι τη φλόγα μεταξύ σας και θα επιτρέψει στην αγάπη σας να ξαναλάμψει, φωτίζοντας πλέον όχι μόνο εσάς τους δύο αλλά και το νέο μέλος της υπέροχης οικογένειάς σας. Άλλωστε, εσείς οι ίδιοι θα αποτελείτε το δικό του ζωντανό παράδειγμα του ευτυχισμένου ζευγαριού!  

3. Θα κάνει καλό στο παιδί σας

Όλα σήμερα τα κάνουμε για τα παιδιά μας. Πολλοί, μάλιστα, μιλάνε για την εποχή της «υπερπροστασίας». Το να είστε, όμως, από πάνω τους 24 ώρες το 24ωρο επί 7 μέρες την εβδομάδα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αν υπάρχει στο στενό σας περιβάλλον κάποιος που εμπιστεύεστε και το παιδί γνωρίζει, η απόφαση να το αφήσετε μαζί του για 1-2 μέρες είναι βέβαιο ότι θα του κάνει καλό. Είναι σημαντικό τα μωρά να νιώθουν άνετα και οικεία και με ανθρώπους πέρα από εσάς που είστε οι γονείς τους. Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην υπερβολή της, γι’ αυτό θα πρέπει το παιδί να μάθει σιγά-σιγά να χαλαρώνει και χωρίς τη συνεχή παρουσία σας. Ενδέχεται στην αρχή να υπάρξουν μερικά δάκρυα κατά την αναχώρησή σας, αλλά μετά από μερικά λεπτά η καταιγίδα θα σωπάσει!

4. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε και τις δικές σας ανάγκες

Ακόμα κι αν δεν εργάζεστε, ή έχετε μπέιμπι σίτερ και όλες τις ανέσεις του κόσμου (υποθετικά μιλάμε!), το να πάτε ένα ταξιδάκι χωρίς το μωρό δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Όντας γονείς, θα πρέπει να θυμάστε ότι υπήρχατε και πριν από το παιδί σας, που σημαίνει ότι έχετε τα ενδιαφέροντά σας, τα θέλω σας, τις ανάγκες σας. Όχι μόνο είναι καλό για τη γενικότερη υγεία σας, ψυχική και σωματική, αλλά και για τα παιδιά σας, τα οποία κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και δεν θα βοηθήσει κανέναν να… κρέμεστε από πάνω τους!     

5. Ρίξτε το λίγο έξω και διασκεδάστε

Όταν έχεις μικρό παιδί, οι έξοδοί σου είναι πολύ περιορισμένες και οι επιλογές ελάχιστες. Δεν είναι εύκολο ούτε να ετοιμαστείς με την ησυχία σου, ούτε να το πάρεις μαζί σε οποιοδήποτε μέρος. Ένα διήμερο με το σύντροφό σας μπορείτε να απολαύσετε μια ρομαντική έξοδο σε ένα ωραίο εστιατόριο, όπου ο χρόνος δεν θα σας αγχώνει πια. Νιώστε για λίγο ελεύθεροι και πηγαίνετε μετά για ένα ποτάκι σε ένα όμορφο μπαρ. Αυτή η έστω και μικρή δόση διασκέδασης θα γεμίσει τις μπαταρίες σας, ώστε να γυρίσετε πίσω στα «καθήκοντά» σας ξεκούραστοι και ανανεωμένοι!