Είστε έγκυος, θηλάζετε, τρέχετε ασταμάτητα με δουλειές και παιδιά; Όποιος κι αν είναι ο ρόλος που έχετε αναλάβει να διεκπεραιώσετε, υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος που όλες μας πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό! Γιατί, πέρα από τους αμέτρητους λόγους υγείας, μπορεί να μας κάνει και πιο χαρούμενες!

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Nutrition», τη στιγμή που νιώθουμε το αίσθημα της δίψας, ο οργανισμός έχει χάσει ήδη το 1-2% της ενυδάτωσής του, από της οποίας τα επίπεδα εξαρτάται η πνευματική και η σωματική λειτουργία του. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο μέρος του βάρους του σώματος μας χάνεται μέσω των υγρών, η αφυδάτωση μπορεί να περιγραφεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Σε σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, φάνηκε ότι η ήπια αφυδάτωση ρίχνει τη διάθεση, αυξάνει την κόπωση και το άγχος και προκαλεί πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι, τις μέρες που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένες, οι καθημερινές τους υποχρεώσεις φάνταζαν δυσκολότερες από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, ενώ χρειαζόταν να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε εργασία. Μάλιστα, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ικανότητα της συγκέντρωσης.

Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουν οι πολυάσχολες μαμάδες, που γνωρίζουν πολύ καλά από πρώτο χέρι όλα αυτά τα συμπτώματα: Η ήπια αφυδάτωση είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του «Mayo Foundation for Medical Education and Research» (MFMER), οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν σε ημερήσια βάση 2,2 λίτρα (9 ποτήρια), οι έγκυοι 2,3 λίτρα (10 ποτήρια) και οι θηλάζουσες 3,1 λίτρα (13 ποτήρια). Και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο νερό. Θα μπορούσε να είναι γάλα, χυμός φρούτων ή λαχανικών, τσάι και ανθρακούχο ή αρωματισμένο νερό. Επιπλέον, μπορείτε να συμπληρώσετε τη συνιστώμενη πρόσληψη υγρών καταναλώνοντας σούπες και συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά.

Κάθε φορά που αισθάνεστε υποτονικές, εξαντλημένες ή ακόμα και εκνευρισμένες, θυμηθείτε πόσο θαυματουργό μπορεί να είναι ένα ποτηράκι νερό. Αλήθεια, παρατηρήσατε ποτέ αλλαγή στη διάθεσή σας ανάλογα με την ποσότητα του νερού που έχετε καταναλώσει; Πόσα ποτήρια συνήθως πίνετε καθημερινά;