Μάλιστα με βάση την έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν στο να μπορέσουν να χάσουν κιλά είναι η ανορεξία, η βουλιμία ή ακόμα και η χρήση καθαρτικών.

Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο που αναφέρει η δίαιτα, είναι πως εκτός από τα κορίτσια και τα αγόρια υποκύπτουν σε εξαντλητικές δίαιτες, μια που τα επιπλέον κιλά αποτελούν μια απειλή  για τοις κοροιδίες των συμμαθητών τους.

Πρόσφατα στις Η.Π.Α, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο από τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Paul Kramer με τίτλο Maggie Goes on a Diet (Η Μάγκι ξεκινάει δίαιτα), το οποίο έγινε αφορμή για πολλά σχόλια μεταξύ παιδοψυχολόγων. Η Μάγκι είναι ένα υπέρβαρο δεκατετράχρονο κορίτσι  η οποία μετά από μια δίαιτα μεταμορφώνεται από υπέρβαρη σε κανονικού μεγέθους έφηβη, και κατόπιν αυτού κατορθώνει να γίνει στο σχολείο αστέρας του ποδοσφαίρου. Ο συγγραφέας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε (σύμφωνα με τους Times) έγραψε το βιβλίο με την καλή πρόθεση να βάλει κι αυτός ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που στις Η.Π.Α., είναι πολύ ανεπτυγμένη. Όπως όμως δηλώνει, η Cynthia Bulik, διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, ο τίτλος του βιβλίου στέλνει το λάθος μήνυμα, τονίζοντας τη λέξη δίαιτα αντί για τη λέξη διατροφή!