Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS Genetics», αποκαλύπτει ότι το αν ένα μωρό θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, είναι κάτι που… προαποφασίζεται πριν καν γεννηθεί, όταν βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς του.

Μια ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Oxford, του St. Andrews και του Bristol, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Max Plank» στην Ολλανδία, υποστηρίζει ότι το γονιδίωμα PCSK6 παίζει ρόλο στο ποιο χέρι θα εξελιχθεί σε εκείνο που θα χρησιμοποιούμε περισσότερο  κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, στην επιλογή αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιζαν οι ορμόνες, σε συνδυασμό με το ποιον αντίχειρα θα χρησιμοποιούσε το έμβρυο για να πιπιλίσει στην κοιλιά της μαμάς του.

Όπως τονίζει ο Γουίλιαμ Μπράντλερ, ερευνητής από το Oxford University, «τα συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν τη βιολογική διαδικασία κατά την οποία ένα έμβρυο, από μια αρχική μπάλα, σταδιακά εξελίσσεται σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό, με προσδιορισμένη δεξιά και αριστερή πλευρά».

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν πως η λειτουργία του PCSK6 δεν εξηγεί πλήρως τη διαφοροποίηση των ανθρώπων σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες: «Η διαφοροποίησή τους προκύπτει από ένα μείγμα γονιδίων, περιβάλλοντος και πολιτισμικών επιρροών, με τις τελευταίες συχνά να μας επιβάλλουν να συμμορφωθούμε με την πλειοψηφία των δεξιόχειρων, που υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90% του πληθυσμού».