Ο 11χρονος γιος σας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγάλει έξω τα σκουπίδια, εκτός αν του δώσετε λεφτά; Ή μήπως η 13χρονη κόρη σας ζητάει έξτρα χαρτζιλίκι μόνο και μόνο για να βάλει στην κατσαρόλα τα μακαρόνια; Είναι γεγονός ότι τα παιδιά στην εφηβεία συχνά δέχονται να κάνουν πράγματα όταν πρόκειται να κερδίσουν κάτι. Κι αυτό σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, όπως δείχνει νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όταν οι έφηβοι παίρνουν (ή περιμένουν ότι θα πάρουν) χρήματα, τα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση παρουσιάζουν πολύ πιο έντονη δραστηριότητα σε σχέση με τους ενήλικες. Ο λόγος δεν είναι ότι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα χρήματα αλλά μάλλον ότι στην εφηβεία ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την ωρίμανσή του.

«Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών που έχουν δείξει ότι ο εφηβικός εγκέφαλος είναι πιο δεκτικός και ενθουσιώδης στην ανταμοιβή, από ό,τι ο ενήλικος ή ο παιδικός», σχολιάζει η Αντριάνα Γκαλβάν, επικεφαλής της έρευνας, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας, συμπεριφορικής νευνευροεπιστήμης και αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Για να μελετήσει τον τρόπο που αντιδρούν οι έφηβοι όταν πρόκειται για τα χρήματα, οι ερευνητές σκάναραν με ειδικά μηχανήματα τους εγκεφάλους 19 ενηλίκων (ηλικίας 25 έως 30 ετών) 22 εφήβων (ηλικίας 13 έως 17), ενώ συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι τζόγου. Σε κάθε πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα πάρουν ή όχι ένα ρίσκο που μπορούσε να τους κάνει να κερδίσουν ή να χάσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Φάνηκε λοιπόν ότι το κοιλιακό ραβδωτό στρώμα (ventral striatum) του εγκεφάλου –η περιοχή που σχετίζεται με την απόλαυση και την ανταμοιβή- παρουσίαζε μεγαλύτερη δραστηριότητα στους εφήβους, ενώ αυτή η ηλικιακή κατηγορία έπαιρνε μεγαλύτερα ρίσκα, προκειμένου να κερδίσει περισσότερα, σε σχέση με τους ενήλικες.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν ένα μεγάλο μέρος ερευνών που δείχνουν ότι ο ακόμα αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εφήβων σχετίζεται άμεσα με τις επιλογές που κάνουν, συμπεριλαμβανομένων και των ρίσκων που είναι διατεθειμένοι να πάρουν αλλά και της επιδίωξης της απόλαυσης», σχολίασε η Γκαλβάν.