1. Ο χρόνος δεν κυλάει τόσο γρήγορα

Όποιος σου λέει ότι «ο καιρός θα περάσει χωρίς να το καταλάβεις», σίγουρα δεν έχει μωρό στο σπίτι. Ο χρόνος κυλάει αργά, και μόνο η ανάμνησή του περνάει γρήγορα. Αλλά, ξέρεις κάτι; Αυτό είναι καλό! Σημαίνει ότι έχεις περιθώρια για τυχόν… λάθη!

2. Κράτησε το μωρό σου όσο περισσότερο θέλεις

Δεν μπορείς να κακομάθεις ένα μωρό… και η αγκαλιά είναι θεραπευτική τόσο για εσένα όσο και για εκείνο. Αντιθέτως, μπορείς να κακομάθεις έναν έφηβο – κι όποιος έχει, το γνωρίζει καλά!

3. Μη δίνεις σημασία σε μικροπράγματα

Η περίτεχνη διακόσμηση, ο συνδυασμός των χρωμάτων και η μάρκα του καροτσιού δεν είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου. Ξέρεις γιατί; Επειδή τα μωρά δεν έχουν τόσο… υψηλές προσδοκίες!

4. Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο, αλλά…

Το ξέρουμε, είναι αποδεδειγμένο ότι το μητρικό γάλα δεν συγκρίνεται με τίποτα. Αυτό που το γυναικείο σώμα παράγει είναι αναντικατάστατο. Αλλά, όσο εύκολο κι αν φαίνεται, στην πραγματικότητα δεν είναι. Γι’ αυτό, να είσαι προετοιμασμένη και υπομονετική. Ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος τον πρώτο καιρό… και το δεύτερο… και τον τρίτο… και σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να μη λειτουργήσει καν – υπάρχουν και σοβαροί λόγοι που μπορεί να μην το επιτρέπουν. Αν συμβεί αυτό το τελευταίο, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να θηλάσεις, το μωρό σου, θα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να μπει στο Χάρβαρντ!

5. Αχ, αυτό το μητρικό ένστικτο!

Ένα πολύ διαδεδομένο ρητό λέει: «Από τη στιγμή που φέρνεις στον κόσμο ένα μωρό… κατακλύζεσαι από συναισθήματα που ποτέ δεν περίμενες να νιώσεις». Ξαφνικά; Από τη μία στιγμή στην άλλη; Αμέσως μετά τον τοκετό; Και τι γίνεται αν είσαι νέα μαμά που δεν έχει γεννήσει το παιδί της; Τι γίνεται τότε με αυτά τα συναισθήματα; Δεν πρόκειται να τα νιώσεις ποτέ; Λοιπόν, αυτό είναι άδικο για πολλούς γονείς. Αν δεθείς αμέσως με το μωρό σου, έχει καλώς. Μπορεί, όμως, να χρειαστείς και περισσότερο καιρό… Γι’ αυτό, πάρε το χρόνο σου. Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να γλιτώσεις τη στιγμή που το παιδί σου θα σε φέρει σε δύσκολη θέση μέσα στον κόσμο!

6. Τα νεογέννητα είναι σαν σταρ!

Όλοι θέλουν να τα φωτογραφίσουν, όλοι τα φέρνουν δώρα, και φυσικά είναι εκείνα που αποφασίζουν πότε θα γίνει τι! Για όσο διάστημα πρέπει να τρέφονται κάθε 4 ώρες, θα πρέπει να ακολουθείς αυστηρά τις «εντολές» τους, όταν πρόκειται για τη ρουτίνα τους, κυρίως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. 

7. Να φροντίζεις τον εαυτό σου

Μόλις έφερες στον κόσμο ένα παιδί. Προσπάθησε να ξανασταθείς στα πόδια σου όταν νιώσεις έτοιμη. Να πίνεις πολύ νερό και να μην παραλείπεις το φαγητό. Και, φυσικά, να κοιμάσαι όσο περισσότερο μπορείς. Να θυμάσαι ότι, όταν οι φίλοι σου έρχονται να σε επισκεφτούν στο σπίτι λίγες εβδομάδες μετά το νοσοκομείο, το κάνουν επειδή θέλουν να δουν εσένα και το μωρό. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι τακτοποιημένο το σπίτι σου κι αν είναι όλα στην εντέλεια!

8. Η αϋπνία είναι ό,τι χειρότερο

Πραγματικά, είναι πάρα πολύ εξαντλητικό να στερείσαι τον ύπνο σου, και κάνει το σώμα σου να πονάει. Είναι σαν μια αποπνικτική μυρωδιά σε κλειστό χώρο με υπερβολική ζέστη – αλλά στον εγκέφαλό σου! Το μόνο «θετικό» είναι ότι μπορείς να τα ρίχνεις όλα στην αϋπνία σου, για όσο καιρό μπορείς!

9. Ο όρος «ανατροφή» δεν είναι τυχαίος

Είναι απίστευτο πόσο συχνά κάνουν κακά τα μωρά – και, μάλιστα, χωρίς να πίνουν καν καφέ! Ωστόσο, ούτε η συχνότητα ούτε το χρώμα τους έχουν καμία σημασία. Όσο θα είναι μαλακά, ούτε άσπρα ούτε μαύρα, χωρίς βλέννα ή αίμα, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Μπορείς να ανησυχείς π.χ. για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αλλά όχι για τα κακά του μωρού σου!

10. Βγες έξω!

Τα μωρά είναι μικροσκοπικά, κι αυτό είναι θετικό από πολλές απόψεις! Πρώτον , επειδή θα ήταν πολύ δύσκολο να τα γεννήσουμε, αν ήταν μεγάλα. Δεύτερον, επειδή αυτό κάνει το άλλαγμα της πάνας ευκολότερο. Τρίτον, για να μπορούμε να τα παίρνουμε μαζί μας παντού – ή σχεδόν παντού! Οπότε, άπαξ και νιώσεις έτοιμη, απλά πάρ’ το και βγείτε έξω!

11. Πάρε την «ενίσχυση» σοβαρά!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για το στήθος σου όσο και για εσένα την ίδια. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε κάποια καινούργια, ειδικά σουτιέν, είτε θηλάζεις είτε όχι. Κι επιπλέον, θα χρειαστείς ανθρώπους για να μιλήσεις, να στηριχτείς και να συμβουλευτείς. Ίσως, κάποια σεμινάρια για νέους γονείς να ήταν πολύ βοηθητικά!

12. Ζήτησε και δέξου βοήθεια

Ένα ποσοστό 20% περίπου των νέων μαμάδων υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη. Είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και αναμενόμενο, που πραγματικά θα έπρεπε να μιλάμε γι’ αυτό πολύ περισσότερο, χωρίς αναστροφές και δισταγμούς. Αν αισθάνεσαι ότι μπορεί να έχεις συμπτώματα κατάθλιψης ή έντονου στρες, μην αισθάνεσαι μόνη – γιατί δεν είσαι. Σε περίπτωση που νιώθεις ότι αδυνατείς να διαχειριστείς τη νέα κατάσταση του εαυτού σου και του μωρού σου, κάλεσε το γιατρό σου ή επικοινώνησε άμεσα με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, και μοιράσου το.

13. Εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος

Θα ξαναέρθει η μέρα που θα κοιμηθείς και πάλι φυσιολογικά, που θα καθίσεις να φας στο τραπέζι χωρίς να ανησυχείς για το κλάμα του μωρού, που θα απολαύσεις το ντους χαλαρά και θα στεγνώσεις και τα μαλλιά σου. Και θα ξανανιώσεις ότι είσαι και πάλι ο εαυτός σου… αλλά ίσως σε μια καλύτερη εκδοχή του! Ίσως λίγο πιο υπομονετική, λίγο πιο σοφή, λίγο πιο δεκτική, λίγο πιο ουσιαστική, γνωρίζοντας πόση σημασία έχουν ακόμα και τα μικρά πράγματα στη ζωή μας… όπως ο ύπνος… ω, ναι, ο ύπνος!

14. Μην είσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου

Δεν είναι αλήθεια ότι αγαπάς το μωρό σου απεριόριστα; Δεν κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς; Δεν δίνεις το 100% του εαυτού σου; Έχει καλέσει κανείς την αστυνομία; Αν οι απαντήσεις σου είναι «ναι», «ναι», «ναι» και «όχι», τότε χαλάρωσε λίγο και πάρε μια ανάσα, γιατί τα πηγαίνεις μια χαρά! 

Από τη Melissa Sher και το blog της Mammalingo.