Τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια έντονη διαµάχη στον επιστηµονικό κόσµο για το αν το αλκοόλ µάς ωφελεί ή µας βλάπτει. Από τη µια έχουµε πλήθος ερευνών να διαπιστώνει την προστατευτική δράση που αυτό ασκεί κυρίως στα αγγεία µας και στην υγεία της καρδιάς µας και από την άλλη ένας επίσης σηµαντικός αριθµός µελετών δείχνει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για την πρόκληση διαφόρων µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόµατος. Η αλήθεια είναι ότι κάθε ποσότητα πάνω από τη συνιστώµενη, σε συνδυασµό µε τη χρόνια κατανάλωση, µπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας, όπως εθισµό, εγκεφαλικές βλάβες, νευρολογικές διαταραχές, ηπατοπάθειες, παγκρεατίτιδα, οστεοπόρωση κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, το αν το αλκοόλ αποβεί ωφέλιµο ή βλαβερό για τον οργανισµό µας καθορίζεται από την ποσότητα που κανείς απολαµβάνει.
Μέτρον άριστον
Σύμφωνα, λοιπόν, με ερευνητικά δεδομένα, για να επωφεληθούμε από τα θετικά του αλκοόλ και να μην κινδυνέψουμε από τα αρνητικά, είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μην καταναλώνουμε πάνω από 15 γρ. αλκοόλ την ημέρα και οι άνδρες πάνω από 25 με 30 γρ. Στην πράξη αυτό θα πει:
? 1 ποτήρι μπίρα (250 ml) για τις γυναίκες και η διπλάσια ποσότητα για τους άνδρες.
? 1 ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
? 1 μεζούρα «σκληρού» ποτού (π.χ. ουίσκι) για τους άνδρες και περίπου το μισό για τις γυναίκες. Οι ποσότητες, βέβαια, αυτές διαφοροποιούνται όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα δίαιτας ή όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας, οπότε και απαιτείται περιορισμός ή ακόμα και καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.
Τα θετικά
Δυναµώνει την καρδιά
Εδώ και πολλά χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Η ευεργετική αυτή δράση συνδέεται περισσότερο με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού λόγω των αντιοξειδωτικών και κυρίως των φλαβονοειδών που περιέχει.
Ρίχνει τη χοληστερίνη
Όσοι έχουν τη συνήθεια να πίνουν κόκκινο κρασί με το φαγητό τους κάνουν καλό και στη χοληστερίνη τους. Συγκεκριμένα, λίγο κόκκινο κρασί βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, όταν βέβαια δεν το παρακάνουμε με τα λιπαρά.
Συντελεί στη µακροζωία
Δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, οι Γάλλοι, αν και έχουν διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, εντούτοις παρουσιάζουν 2,5 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με άλλους λαούς. Από μελέτες, λοιπόν, προκύπτει ότι το «γαλλικό παράδοξο» συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία.
Ανοίγει την όρεξη
Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν από το γεύμα αυξάνει την έκκριση υγρών στο στομάχι που διεγείρουν την όρεξη. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης, όταν πίνουν λίγο κρασάκι πριν από το φαγητό τους -αν βέβαια τους το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους-, τρώνε με περισσότερη όρεξη. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί όταν πίνουμε παραπάνω, πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, οι μεγάλες ποσότητες ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου και τότε μας «κόβεται» η όρεξη.
Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες του κρέατος
Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ φάνηκε ότι όταν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.
Τα αρνητικά
Γίνεται τοξικό για το συκώτι
Η πέραν του κανονικού καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ επί πολλά χρόνια «δηλητηριάζει» σιγά-σιγά το συκώτι μας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι πρόκειται για τον νούμερο ένα εχθρό του ήπατος. Μπορεί να προκαλέσει στεάτωση και στη συνέχεια, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, κίρρωση του ήπατος, που είναι μία μη αναστρέψιμη βλάβη.
Επιβαρύνει το στοµάχι
Το οινόπνευμα λειτουργεί τοξικά για το στομάχι και μπορεί να επιδεινώσει μια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή να προκαλέσει γαστρίτιδα. Επιπλέον, η μεγάλη και παρατεταμένη κατανάλωσή του σχετίζεται και με πρόκληση καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του με κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τον καρκίνο του οισοφάγου στον δυτικό κόσμο.
Αποδυναµώνει τα οστά
Η χρόνια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, καθώς «κλέβει» το ασβέστιο από τα οστά μας. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ μειώνει τη δυνατότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.
Ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια
Το να μην πίνουμε όλη την εβδομάδα και να πίνουμε στην έξοδό μας το Σαββατοκύριακο ό,τι αναλογεί στις επτά ημέρες της εβδομάδας είναι λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και αυξάνεται ο κίνδυνος αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η καθημερινή επίσης, αλλά πολύ πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη δόση, κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος. Επιπλέον, όταν αυτό γίνεται για χρόνια, μπορεί να παρατηρηθεί εκφύλιση του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα τη δημιουργία αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας, μιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης.
Απειλεί τον µαστό
Το αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό και η κατανάλωσή του από γυναίκες με επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούν να το αποφεύγουν. Έρευνες, άλλωστε, δείχνουν ότι ακόμα και ένα ποτηράκι την ημέρα συνδέεται με αύξηση του εν λόγω κινδύνου.
Στεγνώνει το στόµα
Πρώτα από όλα προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή, γιατί μπορεί το συκώτι να μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, αλλά ένα 5% με 10% αποβάλλεται από την αναπνοή, τα ούρα και τον ιδρώτα. Το οινόπνευμα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία φλεγμονών των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, καθώς επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, στεγνώνει τον βλεννογόνο και αλλάζει το pH, και ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας εξαιτίας των υδατανθράκων των αλκοολούχων ποτών. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε συνέργεια με το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.
Σκοτώνει τη γονιµότητα
Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης μιας πετυχημένης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η μεγαλύτερη μάλιστα πτώση στα ποσοστά επιτυχίας σημειώθηκε μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν συχνά λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, 2-3 ποτήρια λευκού κρασιού μείωναν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής κατά 24%. Αλλά και οι γυναίκες που οι σύντροφοί τους έπιναν καθημερινά μπίρα είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, ενώ η επιτυχία της εξωσωματικής μειωνόταν κατά 38%.
Απειλεί το έµβρυο
Ό,τι τρώμε ή πίνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πηγαίνει κατευθείαν μέσω του αίματος στον πλακούντα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους υγείας για το μωρό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η μικρή κατανάλωση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι γυναίκες που πίνουν 10 μονάδες αλκοόλ σε μια μοναδική περίπτωση είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί με συγγενή ανωμαλία συγκριτικά με εκείνες που αποφεύγουν το αλκοόλ.
Θολώνει τον νου
Το αλκοόλ δεν θολώνει τον νου μας μόνο όταν είμαστε υπό την επήρειά του, δυστυχώς δημιουργεί και πολλές αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η συστηματική και πάνω από τα όρια κατανάλωσή του επηρεάζει αρνητικά πολλές νοητικές λειτουργίες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.