1. Μάθετε στο γιο σας να σέβεται τις γυναίκες ως ισότιμα μέλη ή ακόμα κι ως ανώτερες υπάρξεις.

2. Βοηθήστε τον να μάθει να αφουγκράζεται, όχι απλά να ακούει.

3. Βεβαιωθείτε ότι θα είναι ικανός να μαγειρεύει, να καθαρίζει και να κάνει όλα αυτά που πολλοί (αδικαιολόγητα) βαφτίζουν «γυναικείες δουλειές».

4. Διδάξτε του να καταπιάνεται και με πράγματα που δεν του αρέσουν ιδιαίτερα… και να τα ολοκληρώνει.

5. Δώστε του να καταλάβει ότι το να δείχνει αφοσίωση και στοργή είναι σημάδι δύναμης, και όχι αδυναμίας.

6. Βοηθήστε τον να μάθει ότι, όσο κι αν μεγαλώσει, μπορεί πάντα να βρίσκει χαρά στο παιχνίδι.

7. Δείξτε του ότι μια σύζυγος και μαμά έχει το δικαίωμα να «ζει» και πέρα από αυτούς τους δύο ρόλους – υπάρχει και η καριέρα, τα χόμπι, ο εθελοντισμός, οτιδήποτε μπορεί να «γεμίσει» τον καθένα.

8. Μάθετέ του να είναι ανεξάρτητος και να τα πηγαίνει καλά με τον εαυτό του. Να θυμάται πάντα ότι καθένας έχει ανάγκη από το δικό του, προσωπικό χρόνο, κι αυτό αποτελεί δικαίωμά του.

9. Διδάξτε του την έννοια της προοπτικής, και πώς καμιά φορά μια τεράστια αλλαγή μπορεί απλά να συμβεί από μια τόση δα λεπτομέρεια.

10. Δείξτε του ότι μπορεί να στηρίζεται επάνω σας, ώστε να του γίνει κατανοητό ότι του αξίζει μια γυναίκα που θα είναι πάντα «εκεί» γι’ αυτόν.

11. Μην επεμβαίνετε στη ζωή του για το παραμικρό. Αφήστε τον να προσπαθήσει να πατήσει στα δικά του πόδια και να αντιμετωπίσει τα πράγματα.

12. Διδάξτε του ότι η ευγένεια είναι αυτή που κερδίζει τελικά.

13. Επιτρέψτε του να καθορίσει αυτός το ρυθμό στο χορό της ζωής του. Εσείς απλά σταθείτε στωικά δίπλα του και ακολουθήστε τα βήματά του.

14. Μεγαλώστε έναν άντρα που θα υπερασπίζεται τους αδυνάτους.

15. Εξηγήστε του ότι το ροζ δεν είναι κακό να το φοράει ένας άντρας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για κάποιον από το να γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι και να νιώθει πολύ καλά με αυτό.

16. Δείξτε του ότι ο γάμος είναι ένας κήπος που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση για πάντα.

17. Μάθετέ του τη συνεργασία και την ομαδικότητα – και να είναι δίκαιος.

18. Βοηθήστε τον να βλέπει, όχι μόνο τα σπουδαία, αλλά και τα μικρά πράγματα που κάνουν οι άλλοι για εκείνον, και διδάξτε του την ευγνωμοσύνη.

19. Γίνετε τα πρώτα του ραντεβού, και μάθετέ του πώς να συμπεριφέρεται σε μια γυναίκα – αλλά και πώς πρέπει να του συμπεριφέρεται κι εκείνη από τη μεριά της.

20. Δείξτε του πώς να είναι δεκτικός στη διαφορετικότητα και πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν περιτριγυριζόμασταν μόνο από ανθρώπους που είναι ακριβώς όπως εμείς.

21. Μάθετέ του πώς να μπορεί να είναι νικητής αλλά και χαμένος μαζί.

22. Βεβαιωθείτε ότι θα σέβεται και τη γνώμη των άλλων, ακριβώς όπως σέβεται τη δική του.

23. Μυήστε τον σε διαφορετικές αντιλήψεις και ενδιαφέροντα, ακόμα κι αν πρόκειται είτε για την αγάπη σας στα βιβλία είτε και για τη μαγειρική σας.

24. Διδάξτε του να έχει υπομονή και επιμονή. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τα βασικά «όπλα» σε μια μάχη.    

25. Βοηθήστε τον να μάθει τι σημαίνει συναισθηματική οικειότητα – πώς να μιλάει για όλα όσα νιώθει και να μπορεί να στηρίζει και να στηρίζεται από τους ανθρώπους που αγαπάει.

26. Βεβαιωθείτε πως ξέρει καλά ότι η αγάπη σας για εκείνον είναι απεριόριστη και αδιαπραγμάτευτη – και μη σταματάτε ποτέ να του το δείχνετε!

Από τη μαμά, μπλόγκερ και συγγραφέα Suzanne Fleet.