Ποιους άνδρες θεωρούν πιο γοητευτικούς οι γυναίκες και ποιες εκπροσώπους του «ωραίου φύλου» θεωρούν πιο ελκυστικές οι άνδρες; Οι επιστήμονες, εδώ και δεκαετίες, προσπαθούν να «σπάσουν» τον κώδικα της σεξουαλικής έλξης. Για το σκοπό αυτόν, έχουν μελετήσει τη συμπεριφορά, το βλέμμα, ακόμη και τις γωνίες του προσώπου και το χρώμα της επιδερμίδας των δύο φύλων… Και η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν στο άλλο φύλο είναι αυτά που, υποσυνείδητα, θεωρούμε «αποδείξεις» υγείας και γονιμότητας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά… Ας δούμε τι συνθέτει το ερωτικό παζλ σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τι κάνει τον άνδρα ακαταμάχητο
Το θεληματικό του πιγούνι Το τετράγωνο πιγούνι, αλλά και τα καλοσχηματισμένα και έντονα φρύδια θεωρούνται ιδιαίτερα αρρενωπά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο λόγος; Ασυνείδητα, η αρρενωπότητα εκλαμβάνεται ως «απόδειξη» ότι ο άνδρας φέρει «καλά» γονίδια, απαραίτητα για τη γέννηση υγιών παιδιών.
Ο θαυμασμός των άλλων γυναικών Μια γυναίκα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έναν
άνδρα που προηγουμένως δεν είχε προσέξει, εάν διαπιστώσει ότι αυτός συγκεντρώνει τα βλέμματα των άλλων γυναικών, λένε ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Aberdeen. Φαίνεται ότι η ελκυστικότητα δεν είναι μόνο θέμα προσωπικών, αλλά και… συλλογικών προτιμήσεων.
Το χιούμορ Οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους άνδρες που τις κάνουν να γελούν, διαπίστωσαν οι ψυχολόγοι του καναδικού Πανεπιστημίου McMaster. Από την άλλη πλευρά, παρατήρησαν ότι στους άνδρες αρέσουν οι γυναίκες που γελούν με τα αστεία τους!
Ο παρορμητισμός και το περιπετειώδες πνεύμα Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του New Mexico διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έλκονται από την περιπέτεια, είναι «ανοιχτοί» σε καινούργιες εμπειρίες, εγωιστές και νάρκισσοι και δρουν αυθόρμητα και απερίσκεπτα, έχουν και τις περισσότερες κατακτήσεις – συνήθως, όμως, πρόκειται για εφήμερες σχέσεις.
Η γενναιοδωρία Οι άνδρες που ξοδεύουν απλόχερα τα χρήματά τους έχουν περισσότερες ερωτικές συντρόφους σε σύγκριση με τους «σφιχτοχέρηδες», σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο ανοιχτοχέρης άνδρας θεωρείται ελκυστικός, ίσως επειδή αποτελεί τη μοντέρνα έκδοση του «άνδρα-κουβαλητή».
Η ομοιότητά του με τον πατέρα της Οι γυναίκες που έχουν καλή σχέση με τον πατέρα τους τείνουν να έλκονται από τους άνδρες που του μοιάζουν, σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου Durham. Η εξήγηση; Οι γυναίκες ασυνείδητα πιστεύουν ότι, εφόσον ο άνδρας της επιλογής τους μοιάζει στον πατέρα τους, θα έχει και την ίδια συμπεριφορά. Ωστόσο, οι ερευνητές αγνοούν με ποια κριτήρια επιλέγουν σύντροφο οι γυναίκες που δεν έχουν καλή σχέση με τον πατέρα τους.
Οι προθέσεις του Οι άνδρες με πιο «σκληρά» χαρακτηριστικά, όπως το τετράγωνο σαγόνι, η μεγάλη μύτη, τα λεπτά χείλη και τα μικρά μάτια, προτιμώνται για περιστασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις έρευνες των Πανεπιστημίων Aberdeen, St. Andrews και Durham. Για μακροχρόνιους δεσμούς, όμως, οι γυναίκες επιλέγουν άνδρες με πιο «γλυκά» χαρακτηριστικά.
Τι κάνει τη γυναίκα ακαταμάχητη
Τα «γεμάτα» χείλη Τα «πλούσια» χείλη εκλαμβάνονται από τους άνδρες ως στοιχείο ζεστασιάς και δεκτικότητας της γυναίκας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Louisville. Αντιστρόφως, το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό δεν θεωρείται ανδρικό «ατού» – οι γυναίκες προτιμούν τα πιο λεπτά χείλη στους άνδρες.
Η λεπτή μέση Οι γυναίκες με σημαντικά πιο λεπτή μέση σε σχέση με τους γοφούς τους θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές. Συγκεκριμένα, όταν η αναλογία μέσης-γοφών μιας γυναίκας κυμαίνεται γύρω στο 0,7 (π.χ. περίμετρος μέσης 60 εκ. και γοφών 85 εκ.), θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, επειδή αυτή η αναλογία εκλαμβάνεται ως «απόδειξη» της γονιμότητάς της, σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Το ανοιχτόχρωμο δέρμα Οι άνδρες φαίνεται ότι έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η λευκότητα του δέρματος συνδέεται με την αγνότητα και την καλοσύνη  δύο κοινωνικά αποδεκτά χαρακτηριστικά για την επιλογή συντρόφου. Οι γυναίκες, από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι προτιμούν τους μελαχρινούς άνδρες, επειδή τείνουν να ταυτίζουν το σκούρο χρώμα του δέρματος με την αρρενωπότητα.
Η… διαθεσιμότητά της Oι άνδρες χαρακτηρίζουν πιο ελκυστικές τις γυναίκες που θεωρούν ότι είναι «ανοιχτές» σε περιστασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Aberdeen, St. Andrews και Durham. Μάλιστα, αρκετές έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που συνήθως συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία είναι όσες έχουν ιδιαίτερα συμμετρικά χαρακτηριστικά, μεγάλα μάτια και μακριά το ένα από το άλλο, μικρή μύτη και σαρκώδη χείλη.
Τα «χημικά» σήματα που εκπέμπει Οι γυναίκες, και μάλιστα όσες υστερούν σε εμφάνιση, «παίρνουν πόντους» χάρη στις φερομόνες  άοσμες χημικές ουσίες που εκκρίνονται από το πρόσωπο, τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Είναι γνωστό ότι οι φερομόνες επηρεάζουν καθοριστικά τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων, αλλά επικρατεί διχογνωμία για το αν συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους. Σύμφωνα, όμως, με τους βιολόγους του Πανεπιστημίου της Βιέννης, οι φερομόνες δεν περνούν απαρατήρητες από τον ανδρικό εγκέφαλο.
2 μυστικά γοητείας
Η τόλμη Όταν κοιτάτε στα μάτια και χαμογελάτε στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, γίνεστε πολύ πιο ελκυστικοί από ό,τι αν περνάτε πλάι του με χαμηλωμένο βλέμμα, σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Stirling και Aberdeen. Πρόκειται για μία έρευνα που, πέρα από τη σημασία της εμφάνισης, αναδεικνύει και τη σημασία του βλέμματος, του χαμόγελου και της… τόλμης στο παιχνίδι της έλξης.
Η πίστη Και τα δύο φύλα θεωρούν την πίστη ως το κύριο κριτήριο για την επιλογή συντρόφου σε μια μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell. Συγκεκριμένα, η αφοσίωση στο σύντροφο, η εμφάνιση, η δέσμευση στην οικογένεια, η οικονομική και η επαγγελματική κατάσταση με αυτή τη σειρά αξιολογούνται ως τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής συντρόφου.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. ΕΛΕΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ειδικό ψυχικής υγείας-σεξολόγο.