Το θέμα κοιλιά είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή, κυρίως των γυναικών. Είναι το αδύνατο σημείο μας και ταυτόχρονα συνήθως και το πιο παχουλό, αφού εκεί υπάρχει η τάση να αποθηκεύεται πιο εύκολα περιττό λίπος. Και το δέρμα όμως γύρω από την κοιλιά είναι ευαίσθητο, γι’ αυτό συχνά παρατηρούνται ραγάδες και χαλάρωση. Αλλά ευτυχώς, η κοιλιά όταν δεν είναι τέλεια παίρνει βελτιώσεις, αρκεί να επιστρατεύσουμε όλα τα μέσα. Τα όπλα μας είναι πολύ συγκεκριμένα: κατάλληλη διατροφή, εξελιγμένες τεχνικές της αισθητικής χειρουργικής και αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Στον δρόμο της απώλειαςΠεριορίζουμε τροφές που διπλασιάζουν την κοιλιάΠολλές φορές τα 2-3 επιπλέον κιλά που δείχνει η ζυγαριά μας είναι πλασματικά και δεν οφείλονται σε αύξηση του λίπους, αλλά σε φούσκωμα λόγω κατακράτησης υγρών ή τροφών που φουσκώνουν. Αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία και θέλουμε να χάσουμε ίσα-ίσα 2-3 κιλά, δεν χρειάζεται να μπούμε σε ειδικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αποφεύγουμε απλώς τις τροφές που κάνουν την κοιλιά μας να δείχνει διπλάσια μέσα σε λίγες μόνο ώρες αφότου καταναλωθούν. Οι τροφές που φουσκώνουν δεν είναι ίδιες για όλους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που έχει παρατηρηθεί ότι ευνοούν γενικά το φούσκωμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ποιες από τις παρακάτω μας πειράζουν. * Φακές, φασόλια, ρεβίθια.* Αγκινάρες.* Σπαράγγια. * Λαχανάκια Βρυξελλών. * Μπρόκολο, κουνουπίδι. * Πράσα.* Πιπεριές.* Mπιζέλια.  * Aγγούρια.* Kρεμμύδια.* Ανθρακούχα ποτά. * Καλαμπόκι.* Προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης.* Γάλα, μαλακό τυρί.* Παγωτό.* Συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Δεν ξεχνάμε Ορισμένες από τις τροφές αυτές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είναι άκρως θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιό μας. Γι’ αυτό, καλό είναι να τις αποφεύγουμε μόνο τις ημέρες που σχεδιάζουμε να βάλουμε ένα στενό ρούχο που θα αναδεικνύει την κοιλιά μας. Τρώμε περισσότερο ψάρι και κοτόπουλοΤα λευκώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Τροφές πλούσιες σε λευκώματα είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και το κόκκινο κρέας.Αποφεύγουμε το ανθεκτικό άμυλοΠρόκειται για θρεπτικό συστατικό που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως οι άγουρες μπανάνες (που είναι λίγο πράσινες), τα πατατάκια, οι τηγανισμένες πίτες και βάφλες, τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα κέικ και μπισκότα. Δεν πέπτεται εύκολα και μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα.Τρώμε κάθε 3-4 ώρεςΑκόμα και η μυρωδιά ενός φαγητού προκαλεί έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τον τυμπανισμό αν το στομάχι βρεθεί άδειο. Επιπλέον, η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων, απότομο φούσκωμα και αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων λίπους στην κοιλιά. Αφιερώνουμε χρόνο στο φαγητόΓια να μην εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των εντέρων, το ιδανικό είναι:* Να καθόμαστε σε τραπέζι.* Να αφιερώνουμε 20-25΄ στο φαγητό μας.* Να χαλαρώνουμε.* Να μην καταπίνουμε μεγάλες μπουκιές χωρίς να τις μασάμε, γιατί δυσκολεύεται η διάσπασή τους από το στομάχι. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερα κομμάτια περάσουν από το έντερο τόσο περισσότερο φαγητό βρίσκουν οι «καλοί μικροοργανισμοί» του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, δηλαδή αερίων και τυμπανισμού.Μειώνουμε τα αλμυρά Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλμυρών τροφίμων προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι’ αυτό, μειώνουμε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και το αντικαθιστούμε με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά. Ειδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους (π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο, αφού οι διακυμάνσεις του οργανισμού εκείνες τις ημέρες επηρεάζουν την ισορροπία διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού και περισσότερο αυτήν των υγρών του σώματος.Λέμε «ναι» στα προβιοτικάΠρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας και συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη τους φαίνεται ότι βελτιώνει την πέψη και μειώνει το φούσκωμα. Πηγές των προβιοτικών είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το κεφίρ. Τα προβιοτικά μπορούμε επίσης να τα βρούμε και ως συμπληρώματα διατροφής.  Ξεφουσκώνουμε με κανέλα… Τα αιθέρια έλαια της κανέλας μάς χαλαρώνουν και βοηθούν στο ξεφούσκωμα. Το ίδιο δραστικά είναι ο άνηθος και το δεντρολίβανο. Πίνουμε πολύ νερό Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας νερό φουσκώνουν περισσότερο. Αυτό είναι λάθος. Μπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Ο οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού. Γι’ αυτό, αν του παρέχουμε λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, γεγονός που οδηγεί στην κατακράτηση υγρών. Όσο, λοιπόν, και αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Το νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.Έτσι πέφτει το στομάχι: 3 μυστικά-εξπρές 1. Αν ξυπνήσουμε με φουσκωμένη κοιλιά, πίνουμε ζεστό ρόφημα αλόε βέρα, το οποίο έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. Σε περίπου 20-30΄ από την ώρα που το πιούμε ο οργανισμός σας είναι πολύ πιθανό να νιώσει την ανάγκη εκκένωσης.  2. Μετά από ένα γεύμα που μας φούσκωσε, ιδανικό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι. Επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση. 3. Διαχωρίζουμε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός τους δυσκολεύει την πέψη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή μας όταν είμαστε ήδη φουσκωμένοι. Γι’ αυτό, δεν καταναλώνουμε μακαρόνια με κιμά ή κοτόπουλο με πατάτες ή κρέας με ρύζι. Αυτό φυσικά ισχύει μόνο όταν είμαστε φουσκωμένοι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ  κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, διευθυντή της επιστημονικής ομάδας «Νέα Διατροφής» και τον κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΑΪΤΑΝΗ, πλαστικό χειρουργό, MD, CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS.