Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα σκυλιά και τα γατιά μειώνουν τον κίνδυνο ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμβίωσή μας με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι στην ενήλικη ζωή μας. Όπως, όμως, αναφέρει το «CBS News», πρόσφατη φιλανδική έρευνα καταδεικνύει ότι τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν και οι καλύτεροι φίλοι του μωρού.     

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου ζωής είναι σημαντική η επαφή με τα ζώα, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού ως προς τις μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία», εξηγούν οι ειδικοί.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», οι επιστήμονες παρακολούθησαν 400 παιδιά, από τη γέννηση μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου τους χρόνου. Από αυτά τα 245 είχαν σκύλο στο σπίτι και τα 136 είχαν γάτα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι «τα μωρά που ήρθαν από νωρίς σε επαφή με σκύλους ή γάτες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βήχα, μολύνσεις στα αυτιά και συμπτώματα όπως μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα και ρινίτιδα».

Η μόνη διάκριση που παρατηρήθηκε ήταν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν σε σπίτια με σκύλο είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύσσουν λοιμώξεις στα αυτιά και 29% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν αντιβιοτικά στον πρώτο χρόνο ζωής τους, συγκριτικά με εκείνα που μεγάλωναν χωρίς κατοικίδια. Επιπλέον, βρέθηκε ότι η επαφή με γάτες είναι «εξίσου καλή για την υγεία, αλλά με αρκετά ασθενέστερα οφέλη».

Πάντως, παλαιότερη μελέτη σχετική με τα κατοικίδια αναφέρει ότι η επαφή μαζί τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος στο μωρό.