Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «NeuroImage», υπάρχει άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι μαμάδες πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους. Σε σχετική έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, φάνηκε ότι τα βρέφη που ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό έχουν πολύ καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη συγκριτικά με εκείνα που πίνουν είτε ξένο γάλα είτε συνδυασμό μητρικού με ξένο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 133 βρέφη, ηλικίας από 10 μηνών έως 4 χρόνων, τα οποία είχαν έρθει στον κόσμο μετά από τη συμπλήρωση 40 εβδομάδων κύησης από γυναίκες παρόμοιας κοινωνικο-οικονομικής τάξης. Οι ειδικοί, αφού τα κατέταξαν σε 3 ξεχωριστές ομάδες, προσπάθησαν με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας να αναλύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους για ένα χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν είναι ότι τα μωρά της πρώτης ομάδας, με τον αποκλειστικό θηλασμό, είχαν τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη, σε ποσοστό που άγγιζε το 20-30%, σε σχέση με τα βρέφη της δεύτερης ομάδας, που λάμβαναν μητρικό με ξένο γάλα μαζί, αλλά και με τα μωρά της τρίτης ομάδας, που έπιναν μόνο ξένο γάλα.            

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σον Ντιόνι, «τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά την ευεργετική δράση του θηλασμού στα βρέφη. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στην εγκεφαλική τους ανάπτυξη από τόσο νωρίς, ώστε να μην μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Αυτή η λευκή ουσία στο μητρικό γάλα, με τον ιστό που περιέχει μακριές νευρικές ίνες οι οποίες βοηθούν τις περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους, φαίνεται πως είναι πραγματικά αναντικατάστατη».