Χτες, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), αποτέλεσε την πιο εύστοχη συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τους οκτώ τόμους των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφή όλων των Ελλήνων. Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού, με την παραίνεση να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά χωρίς «πρέπει» και «μη», αλλά με διαρκή προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία όλων των επιστημόνων και του κοινού. Όπως επεσήμανε η κ. Λινού… «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τα τέσσερα δίδυμα εκδοτικά έργα. Πρόκειται για μια σειρά δίτομα, εκ των οποίων το πρώτο απευθύνεται στο κοινό και το δεύτερο στους επαγγελματίες υγείας. Είναι μια σημαντική προσφορά στο ελληνικό πληθυσμό, που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε ότι τα πολύτιμα αυτά ‘εργαλεία’ θα μπορέσουν να βελτιώσουν ουσιαστικά την διατροφή των Ελλήνων προς το καλύτερο»

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και ανεγνώσθη από την Αφροδίτη Βελουδάκη, διευθύντρια Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, τονίσθηκε ότι «προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των καιρών οι Οδηγοί έρχονται να συμπαρασταθούν ενεργά στην ελληνική οικογένεια, καθώς από την παρακαταθήκη της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αναδεικνύουν τις διατροφικές επιλογές που υπερέχουν από πλευράς διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα είναι προσιτές στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών». Σχολιάζοντας τη σημασία των οδηγών για τον σύγχρονο διαιτολόγο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Γρηγόρης Ρίσβας σημείωσε ότι «οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι το επιστέγασμα της συντονισμένης προσπάθειας ενός πλήθους διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία αφού συμπυκνώνει ολόκληρη τη διεθνή και ελληνική γνώση για το ρόλο της διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, σε απλή και κατανοητή γλώσσα». Ο κ. Ρίσβας υπενθύμισε μάλιστα, ότι το οκτάτομο έργο είναι ελεύθερο για χρήση σε καθέναν που ενδιαφέρεται να αλλάξει τη διατροφή του προς το καλύτερο και παρέπεμψε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr, όπου βρίσκονται ανηρτημένοι οι διατροφικοί οδηγοί. Και κατέληξε τονίζοντας ότι, «οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να ταιριάζουν στην διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων». Να θυμίσουμε ότι σήμερα πραγματοποιείται δεύτερη ημερίδα που αφορά την  παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους