Τα παιδιά είναι ευτυχία, σωστά; Είναι αυτά που φέρνουν ανυπολόγιστη χαρά στη ζωή μας! Τι θα γινόταν, όμως, αν μπορούσαμε να την υπολογίσουμε; Οι ερευνητές από το «London School of Economics and Political Science» (LSE) και από το «Western University» στον Καναδά έκαναν αυτό ακριβώς – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο παιδιά είναι το εισιτήριο για την ευτυχία! Όταν έρχεται ένα τρίτο παιδί, η αύξηση της ευτυχίας που νιώθουν οι γονείς είναι αμελητέα εώς μηδαμινή!

Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τρίτο παιδί παίρνει λιγότερη αγάπη από τα άλλα δύο; «Όχι, κάθε άλλο», υποστηρίζει η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Demography». «Μπορεί ο ερχομός του τρίτου παιδιού να μην αυξάνει το αίσθημα ευτυχίας στους γονείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θ’ αγαπηθεί λιγότερο από τα αδέρφια του», εξηγεί ο Mikko Myrskyla, καθηγητής Δημογραφίας στο LSE. «Αντίθετα, μπορεί να σημαίνει ότι η εμπειρία της γονεϊκότητας γίνεται λιγότερο συναρπαστική από τη στιγμή που προστίθεται ένα πέμπτο μέλος στην οικογένεια, δεδομένου ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις που βαραίνουν τους γονείς», προσθέτει.

Οπότε, αν προετοιμάζεστε για ένα τρίτο παιδί και νιώθετε ομολογουμένως λιγότερο ενθουσιασμένοι από τις άλλες φορές, μην αισθάνεστε άσχημα – προσπαθήστε να εξοικειωθείτε μ’ αυτό το συναίσθημα από τώρα!