Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λουίς Κάρολ, τον «Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, τον «Ε.Τ.» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, και την Google του Λάρι Πέιτζ; Με άλλα λόγια, μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την ήρεμη δημιουργικότητα των εσωστρεφών ανθρώπων; 

Σ’ έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει, σ’ έναν πολιτισμό που έχει εξιδανικεύσει την εξωστρέφεια, την κοινωνική τόλμη και άνεση, πολλοί ξεχνούν ότι ο ένας στους τρεις -ή στους δύο, ανάλογα με τις στατιστικές- είναι εσωστρεφής. Μπορεί η εξωστρέφεια ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας να είναι ιδιαίτερα γοητευτική, στις μέρες μας όμως την έχουμε μετατρέψει σε ένα καταπιεστικό δεδομένο, με το οποίο οι περισσότεροι νιώθουμε πως οφείλουμε να συμμορφωθούμε. Ωστόσο, πρόκειται για μια κοινωνική επιταγή την οποία πολλοί θα αφήσουν ακάλυπτη, μια και προτιμούν να βρίσκονται κλεισμένοι στο καβούκι τους ή να «ταξιδεύουν στον κόσμο τους» και στους δικούς τους ρυθμούς, επειδή έτσι νιώθουν πολύ πιο άνετα. 

Για να δείτε αν ανήκετε σε αυτούς, απαντήστε σε κάθε ερώτηση που ακολουθεί με «αλήθεια» ή «λάθος», ανάλογα με το τι σας ταιριάζει περισσότερο: 

1. Προτιμώ τις προσωπικές συζητήσεις παρά τις ομαδικές δραστηριότητες.

2. Συχνά προτιμώ να εκφράζομαι γραπτώς.

3. Απολαμβάνω τη μοναξιά.

4. Φαίνεται να νοιάζομαι λιγότερο για τον πλούτο, τη δόξα και το κοινωνικό προφίλ, συγκριτικά με τους ομοίους μου.

5. Αντιπαθώ την ψιλή κουβέντα, αλλά απολαμβάνω να συζητάω σε βάθος για ζητήματα που έχουν σημασία για μένα.

6. Μου λένε ότι είμαι καλός/ή στο να ακούω τους άλλους.

7. Δεν παίρνω μεγάλα ρίσκα.

8. Απολαμβάνω μια δουλειά που μου επιτρέπει να «βυθίζομαι» σε αυτή με ελάχιστες διακοπές.

9. Μου αρέσει να γιορτάζω τα γενέθλιά μου σε στενό κύκλο, μονάχα με 1-2 καλούς φίλους ή μέλη της οικογένειάς μου.

10. Με περιγράφουν ως «γλυκομίλητο/η».

11. Επιλέγω να μη δείχνω ή να μη συζητάω για τη δουλειά μου με άλλους μέχρι να την τελειώσω.

12. Αντιπαθώ τις συγκρούσεις.

13. Δουλεύω καλύτερα μόνος/η μου.

14. Σκέφτομαι πριν μιλήσω.

15. Νιώθω εξουθενωμένος/η ύστερα από μια εξόρμηση, έστω κι αν την απόλαυσα.

16. Αφήνω συχνά να απαντήσει ο τηλεφωνητής μου.

17. Αν είχα να διαλέξω, θα προτιμούσα ένα Σαββατοκύριακο που δεν θα είχα να κάνω τίποτα παρά να κανόνιζα χίλια δυο πράγματα.

18. Δεν χαίρομαι όταν έχω να διεκπεραιώσω πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

19. Μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα.

20. Προτιμώ να ακούω διαλέξεις παρά να συμμετέχω σε σεμινάρια. 

Η ερμηνεία του αποτελέσματος

Οι πιθανότητες να είστε εσωστρεφής είναι μεγάλες, εάν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι «αλήθεια». Εάν πάλι υπερισχύουν οι «λάθος» απαντήσεις, τότε μάλλον ανήκετε στους εξωστρεφείς. Βέβαια, ακόμη κι αν απαντήσατε σε όλες τις ερωτήσεις ως εσωστρεφής, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά σας είναι προβλέψιμη. Όπως το θέτει ο Γιούνγκ: «Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προσδιοριστεί ως καθαρά εξωστρεφής ή καθαρά εσωστρεφής. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα βρισκόταν σε άσυλο φρενοβλαβών». Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα όντα, καθώς και στο ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές εσωστρέφειας και εξωστρέφειας. Πρόκειται, άλλωστε, για χαρακτηριστικά που αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, καθώς και με την προσωπική μας ιστορία, γεγονός που οδηγεί στη διαμόρφωση ξεχωριστών και μοναδικών ανθρώπινων πλασμάτων. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε στοιχεία εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, και μπορεί να λειτουργούμε διαφορετικά ανάλογα με το ρόλο που έχουμε και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Από το βιβλίο «Η δύναμη των εσωστρεφών», της Susan Cain, εκδόσεις Key Books.