Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι, όποιος θέλει να αδυνατίσει πρέπει να απέχει από τα γλυκά. Αλλά τελικά το «μυστικό» για την απώλεια των περιττών κιλών είναι όχι στην αποχή από τα γλυκά, αλλά στον χρόνο που πρέπει να καταναλωθούν. Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, υποστηρίζουν σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation ότι, η κατανάλωση των γλυκισμάτων στην αρχή και όχι στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, άρα και στην απώλεια βάρους. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην μελέτη της γλυκόζης που περιέχουν τα γλυκά και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο τελευταίος παράγει την πρωτεΐνη γλυκοκινάση, που βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη έχει καταναλώσει. Αν το άτομο έχει πάρει λίγη γλυκόζη μέσω των τροφών, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή στον οργανισμό να αναζητήσει περισσότερα τρόφιμα με άμυλο και ζάχαρη. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια για να αποδείξουν την ορθότητα της θεωρίας τους. Έδωσαν λοιπόν στα πειραματόζωα την επιλογή, είτε να φάνε ότι συνήθως ή να πιουν νερό με ζάχαρη. Φυσιολογικά, τα ποντίκια θα προτιμούσαν λίγο από το ζαχαρόνερο και θα έτρωγαν περισσότερο από την συνήθη τροφή τους. Αλλά όταν οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, η προτίμησή τους άλλαξε και προτίμησαν το ζαχαρόνερο. Σ’ ένα δεύτερο πείραμα διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν μείνει νηστικά για 24 ώρες, παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους. Τα επίπεδα της δραστηριότητας της γλυκοκινάσης εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση προς τα γλυκά. Η περαιτέρω μελέτης της εν λόγω πρωτεΐνης αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας ή στην πιο φυσική απώλεια των περιττών κιλών. Μέχρι τότε λοιπόν ο Δρ Τζέιμς Γκαρντινερ, επικεφαλής ερευνητής συμβουλεύει όσους θέλουν να αδυνατίσουν να τρώνε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη στην αρχή του γεύματός τους. Αυτό θα κάνει τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι έχει καταναλώσει αρκετή γλυκόζη και θα επιτρέπει στα άλλα συστήματα του οργανισμού να δώσουν το σήμα του κορεσμού και την έναρξη καύσης των θερμίδων. Έτσι, θα αποτρέπεται η υπερφαγία. Οπότε να θυμάστε ότι, αν τα γλυκά καταναλώνονται μετά το γεύμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί ότι ο οργανισμός έχει λάβει επαρκή γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, επιβραδύνεται το σύστημα υπολογισμού των θερμίδων και αυξάνεται η πιθανότητα κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, γλυκόζη δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά, αλλά και τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Και μάλιστα πολλές φορές σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πηγή: in.gr
Πώς θα φάτε σωστά τα γλυκά για να χάσετε κιλά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Πώς θα τα καταναλώνουν πιο εύκολα τα παιδιά; Η 10η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων. Γιατί αξίζει να τα «γιορτάζουμε»; Τι προσφέρουν στα παιδιά; Πώς θα... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η εύκολη αλλαγή στη διατροφή για να φτάσουμε τα 100… Το πιο απλό μυστικό στη διατροφή των αιωνόβιων θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» της μακροζωίας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο «μαγικός» τρόπος να φάνε τα παιδιά λαχανικά Κι όμως, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να φάνε πιο υγιεινά. Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
H διατροφή των νέων είναι κακή και νέα έρευνα εξηγεί το γιατί Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η διαταραγμένη διατροφή μεταξύ των νέων φαίνεται να συνδέεται με εγκεφαλικές διαφορές. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά; Το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά τρόφιμα που τους δίνουν ενέργεια και υποστηρίζουν την... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το IQ του παιδιού Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καλή διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και το... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ