Η νινίδα ή άλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος, που εμφανίζεται στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους και διαρκεί το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου μήνα. Μοιάζει με παχιές, υπόλευκες, κίτρινες ή καφέ φολίδες, που θυμίζουν την πιτυρίδα, και εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα βλέφαρα, γύρω από τη μύτη ή πίσω από τα αυτάκια του μωρού.

Η νινίδα προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος και είναι απολύτως αβλαβής. Επειδή, όμως, κάποιες φορές συνοδεύεται από κνησμό, θα πρέπει να εμποδίζουμε το μωρό να ξύνεται, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Για την αντιμετώπισή της, συνιστάται να λούζετε το μωρό με απαλό σαμπουάν, το οποίο θα πρέπει να ξεβγάζετε πολύ καλά, και στη συνέχεια να χτενίζετε σχολαστικά τα μαλλιά του με μαλακή βούρτσα. Στα φαρμακεία, υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για την περίπτωση αυτή. Εάν επιμένει, μπορείτε να απλώνετε μικρή ποσότητα βρεφικού λαδιού στα σημεία όπου υπάρχουν φολίδες, να το αφήνετε μερικές ώρες για να μαλακώσουν και στη συνέχεια να τις απομακρύνετε με απαλή βρεφική βούρτσα.

Extra tip: Αν η νινίδα δεν καταπολεμηθεί με το καθημερινό λούσιμο σε συνδυασμό με το βούρτσισμα, ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει κάποιες ειδικές αλοιφές με σελήνιο ή σαλικυλικό οξύ.

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (δερματολόγος).