Στην αρχή νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση, μετά βλέπετε τα «σκούρα»… τις αντιδράσεις του φυσικά… προσπαθείτε να το καλοπιάσετε, δεν τα καταφέρνετε … ύστερα νευριάζετε, απογοητεύεστε… αλλά τελικά, κάποια στιγμή τα καταφέρνετε!!!  Και εκεί που νομίζετε ότι η αποστολή σας εξετελέσθη, κάνει εμετό!  Και τώρα, τι κάνουμε;
Όταν το παιδί μας αρρωστήσει, όλες οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στο να το κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα. Τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χορήγησή τους και γίνεται σωστά και κατόπιν ιατρικής υπόδειξης. Καμιά φορά η χορήγηση από το στόμα δημιουργεί δυσκολίες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Η μέθοδος της Mary Poppins με το τραγουδάκι «Just a spoonful of sugar helps the medicine go down, the medicine go down, the medicine go down» (απλά ένα κουτάλι ζάχαρης κάνει το φάρμακο να κατέβει…», τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματική, οπότε καλούμαστε να ακολουθήσουμε διάφορες τακτικές. Όπως το να ρωτήσουμε το γιατρό μας αν μπορούμε να διαλύσουμε το φάρμακο, πριν το χορηγήσουμε, σε έναν γευστικό χυμό ή σε μικρή ποσότητα γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε η ποσότητα του ροφήματος να είναι μικρή, ώστε να μην περισσέψει, και να είμαστε σίγουροι ότι έχει πάρει ολόκληρη την δόση.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φαρμάκου είναι να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό δοσομετρικό κουτάλι που θα βρούμε στη συσκευασία. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία σύριγγα, ένα δοσομετρικό καπάκι ή σταγονόμετρο. Η σύριγγα είναι ιδανική για τα μικρότερα παιδιά, γιατί με τη βοήθειά της είναι πιο εύκολο να ρίξουμε όλη την ποσότητα του φαρμάκου στο στόμα τους.
Εάν παρατηρήσουμε ότι το παιδί μας κάνει συχνά εμετό μετά την αντιβίωση, καλό θα ήταν να  ρωτήσουμε τον παιδίατρό μας αν μπορεί να μας συστήσει το ίδιο φάρμακο σε άλλη μορφή. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το φάρμακο συνήθως απορροφάται από τον οργανισμό σε 25-30 λεπτά. Αν το παιδί δεν το κάνει εμετό και το κρατήσει, τότε δεν χρειάζεται να πιει άλλο. Αν όμως το βγάλει σε χρόνο λιγότερο από τα 30 λεπτά ή το φτύσει αμέσως, τότε θα πρέπει να του το ξαναδώσετε να το πιει – εκτός βέβαια και αν το φάρμακο είναι αντιβίωση, όπου οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε τον γιατρό μας.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)