Το μωράκι μου κλαίει συνέχεια. Μπορεί να βγάζει δοντάκια; Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
Είναι πολύ φυσιολογικό ένα μωράκι 5-6 μηνών να κλαίει το βράδυ επειδή βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Ωστόσο, στα περισσότερα παιδιά, η εμφάνισή των πρώτων δοντιών γίνεται στο διάστημα μεταξύ 8 & 12 μηνών. Είναι επίσης εντελώς φυσιολογικό ένα παιδάκι να μην έχει δοντάκια μέχρι την ηλικία των 2 ετών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο ανησυχίας. Σε πολύ σπάνιες επίσης περιπτώσεις, τα νεογιλά δόντια εμφανίζονται ακόμα και πριν από τη γέννηση ή κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ενός παιδιού, φαινόμενο που είναι επίσης φυσιολογικό. Τα δόντια που εμφανίζονται πρόωρα -αν δε δημιουργούν πρόβλημα στο θηλασμό– δε θα πρέπει να αφαιρούνται, αφού τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια εμφανίζονται μετά την ηλικία των 6 ετών. Συνήθως, τα πρώτα δοντάκια ενός παιδιού είναι τα κάτω πρόσθια. Επειδή, όμως, η νεογιλή οδοντοφυΐα δεν ακολουθεί πάντα τους παιδοδοντιατρικούς κανόνες, δε θα πρέπει να ανησυχούμε: η ανατολή όλων των δοντιών του παιδιού θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί μέχρι τα 3 του χρόνια. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδικά δόντια είναι συνήθως αραιά, που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για να πραγματοποιηθεί σωστά η αλλαγή στη μόνιμη οδοντοφυΐα.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς για να ανακουφίσουμε το μωράκι μας;
Σε κάθε περίπτωση, η ανατολή των νεογιλών δοντιών συνοδεύεται από ερεθισμό στα ούλα έντονη σιελόρροια, αίσθηση δυσφορίας, εκνευρισμό και πιθανότατα πόνο, ιδιαίτερα τη νύχτα, ενώ ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν και δέκατα, οφειλόμενα κυρίως στην πίεση και τη σωματική εξάντληση. Για να ανακουφίσουμε το μωρό μας από τον πόνο κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών, διατίθενται στο εμπόριο διάφορα μαλακά πλαστικά παιχνίδια που μπορεί να δαγκώσει άφοβα, καθώς και ορισμένες κρέμες που ηρεμούν τον ερεθισμένο βλεννογόνο και δεν έχουν απολύτως καμία αντένδειξη, όταν, φυσικά, χρησιμοποιούνται με μέτρο. Ανακούφιση, όμως, προσφέρει και οτιδήποτε κρύο, όπως ένα πλαστικό παιχνιδάκι που έχει μπει για λίγο στο ψυγείο ή ένα δροσερό γιαουρτάκι, ενώ σημαντική αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση έχει και το χαμομήλι, το οποίο -αν το παιδί δε θέλει να το πιει- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το νότισμα μιας γάζας που στη συνέχεια θα τοποθετείται τακτικά στα ερεθισμένα παιδικά ούλα. Τέλος, αν το παιδί, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να φάει και έχει δέκατα, μπορεί να ηρεμήσει και με τη χορήγηση του κατάλληλου -ανάλογα με το βάρος του- παυσίπονου. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η ανατολή των νεογιλών δοντιών δεν επιφέρει ποτέ υψηλό και επίμονο πυρετό, ένα σύμπτωμα ενδεικτικό κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή ίωσης, που πρέπει να μας οδηγήσει στον παιδίατρο για μια ολοκληρωμένη διάγνωση.
Πρέπει να τα βουρτσίζουμε αυτά τα πρώτα δόντια και από πότε;
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καλή υγεία των νεογιλών δοντιών συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Γι’ αυτό, ακόμα και σε αυτή την πρώιμη φάση, πρέπει τα δοντάκια του μωρού μας να παραμένουν καθαρά.  Αρχικά, ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με μία νοτισμένη με νερό γάζα, έπειτα χρησιμοποιείται μία οδοντόβουρτσα σιλικόνης, ενώ μετά το πρώτο 1,5 έτος, συνίσταται συνήθως η χρήση μιας μαλακής παιδικής οδοντόβουρτσας, με ελάχιστη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (όσο μία φακή). Σημαντική επίσης είναι και η διατροφή: σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει το μωρό να κοιμάται στο στήθος μας μετά το θηλασμό ή όλο το βράδυ αγκαλιά με το μπιμπερό του και να παραμένει το γάλα για αρκετή ώρα στο στόμα του. Η κακή συνήθεια αυτή αυξάνει σημαντικά των κίνδυνο τερηδόνας ακόμη και σε μία τόσο τρυφερή ηλικία! Με την συνεργασία της κας Λίλας Παπαδόπουλου (Παιδοδοντίατρος)

info@happytoothclinic.gr